Spring naar de content

In beeld: het logo van Google door de jaren heen

Moest u ook twee keer kijken, toen u vandaag iets wilde googlen? ‘s Werelds populairste zoekmachine heeft een nieuw logo. De wereldberoemde schreefletter maakt plaats voor een schreefloze variant. Anders dan u misschien zou verwachten, is het niet de eerste keer dat Google werkte aan een ander logo. Zie hier de afgewezen vervangingen en exemplaren uit den ouden doosch.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Het oude logo stamt nog uit de periode waarin Google slechts via de desktop te bezoeken was – tablets en smartphone bestonden immers nog niet. Tegenwoordig kunt u Google zelfs raadplegen via horloges en het dashboard in uw auto. Een aantal van deze schermen is een stuk kleiner dan pc’s en dus ontwierp Google een logo dat goed tot zijn recht komt op alle devices, zo leggen de ontwerpers uit in een blogpost.

Naast de veranderingen op de homepage, is er ook een nieuw bijpassend microfoontje voor spraakherkenning en nieuw G-icoontje voor in uw tabbladen op de computer. Klik op het onderstaande plaatje om de icoontjes te zien.

OGB-INSIDER-BLOGS-GoogleLogox2-Animated

Voordat de zoekmachine online ging, werd er gezocht naar een geschikt logo. De eerste ontwerpen spelen nog niet met het iconische vier-kleurengebruik. Strak en minimalistisch vielen destijds nog niet erg in de smaak bij het huidige miljoenenbedrijf.

carlpgoogle

google1

googlelogo

oldgoogle

 

Bekende kleurgebruik
Het was een ontwerp van trouwe Googlegebruiker Jesse Rios dat de eerste basis legde voor het vertrouwde logo, zo is te vinden in de archieven van Google. De kleuren stonden in een andere volgorde, maar hielpen Google wel om inspiratie op te doen voor het definitieve ontwerp.

jesserios
Het ontwerp van Jesse Rios

 

google3
Het ontwerp dat Google baseerde op Rios’ design

Toen Google in 1998 voor online kwam, sierde een aangepaste versie de homepage. De blauwe en groene letters waren verwisseld en er werd een uitroepteken toegevoegd. Het logo is niet ontworpen in het professionele Photoshop, maar een soortgelijke gratis variant genaamd GIMP.

google old official logo
Het eerste officiële logo

Een jaar later werd een nieuw logo aangenomen; de eerste versie die mogelijk nog in uw geheugen gegrift staat. Door de jaren heen werden er kleine veranderingen doorgevoerd, maar werd er tot voor kort niet afgestapt van het herkenbare. Ontwerper Ruth Kedar werd aangenomen voor de klus. Hij speelde volgens techblog Gizmo wel degelijk met een ander kleurenschema, maar koos uiteindelijk voor de primaire kleuren met de eigenwijze L in een secundaire kleur.

1411493702126347948
Afgewezen design voor het herkenbare Google logo
1411493702369154732
Een ander afgewezen design voor het Google logo
google old official logo 1999
De eerste, officiële versie van het herkenbare logo uit 1999
google old official logo 2013
De ‘platgedrukte’ versie uit 2013 is de meest opvallende verandering

Of het verstandig is om af te stappen van zo’n herkenbaar ontwerp valt nog te bezien. In ieder geval past het nieuwe design beter bij de nieuwe koers die het miljoenenbedrijf is opgegaan, aangezien Google is opgegaan in Alphabet.

Onderwerpen