Spring naar de content

Marokkanen in Eemnes – Wat de boer niet kent

Vorige week woensdag stond aan de Stammeweg in Eemnes – op een steenworp afstand van de Hondenhei en de Goyer Golf & Country Club, een golfbaan van Amerikaanse signatuur met een clubhuis in koloniale stijl – een gele cabrio met drie mensen erin. Tot zover niets bijzonders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lisa Bouyeure

Hier komt natuurlijk een ‘maar’ aan. Het waren namelijk niet gewoon drie mensen, het waren ‘Marokkaanse gastjes’. En die hebben in Eemnes niets te zoeken, meende een stel boeren dat onraad rook en de mannen al sinds ‘s middags, op dat moment nog bij het pontje naar Eemdijk, in de gaten hield via hun BoerenApp, een soort onderbuikradar.  ’s Avonds, toen het voertuig van locatie was veranderd – waarom zitten er anders vier wielen onder zo’n ding? – besloten ze in te grijpen. Met zijn twintigen blokkeerden ze met auto’s en twee tractoren de weg, waarna de politie werd gebeld. Alleen fakkels en hooivorken ontbraken.

Henk Runhaar, journalist van De Gooi- en Eemlander, leidt zijn nieuwsberichtje in als een spannend jongensboek: ‘met deze agrariërs valt niet te spotten.’ ‘Schapen stelen in Eemnes? Vergeet ’t maar,’ luidt de suggestieve titel. ‘Drie Marokkaanse jongens die daar maar staan met hun auto. Dat is verdacht. Het waren overduidelijk geen vogelspotters of natuurliefhebbers,’ vertelde boer Evert Overeem hem vanuit zijn trekker.

Recreëren in de groene ruimte
Een paar weken geleden las ik dat Staatsbosbeheer een diverser publiek wil trekken, en daarom deze herfst een multiculturele jongerenraad aanstelt. ‘Om de natuur in Nederland voor iedereen aantrekkelijk te maken, moeten we ons aanpassen aan nieuwe wensen,’ zei woordvoerder Renske Leenaars tegen de Volkskrant.

Marjolein Kloek promoveerde onlangs op het onderwerp recreëren in de groene ruimte. Daarvoor enquêteerde ze meer dan duizend Turks-Nederlandse, Chinees-Nederlandse en autochtone jongvolwassenen. Een kwart van de Turks-Nederlandse ondervraagden bleek zich vanwege argwanende blikken een buitenbeentje te voelen in de natuur. Een aantal mannen zei ’s avonds niet meer in een bepaald park te komen nadat daar een moord was gepleegd, bang om als dader aangemerkt te worden.

Alledaags Renaultje
Hoe zien natuurliefhebbers eruit? Een waxjas? Outdoorlaarzen? Vonden de boeren de felle kleur van het wagentje verdacht? Of dat het dak bij mooi weer geopend kan worden? Wereldwijd is wit de populairste autokleur, en toevallig ook de ideale huidskleur om in een gele cabrio te kunnen zitten zonder dat iemand je een strobreed in de weg legt. Het was overigens gewoon een alledaags Renaultje, geen vergulde Lamborghini Spyder.

‘Het offerfeest staat voor de deur,’ tekende de Gooi- en Eemlander-journalist op uit een hijgerige boerenmond. ‘We hebben hier nogal last van gereedschapdiefstal. Of ze wachtten tot er in het schemerdonker een meisje voorbij fietste.’ Na 22 minuten kwam de politie, die de eigenrichting later ‘proportioneel’ en ‘prima burgerzin’ zou noemen. Marokkanen zijn blijkbaar schapendieven en aanranders tot het tegendeel bewezen is.

De mannen bleken overigens geen gestolen spullen of inbreekwerktuigen bij zich te hebben. ‘Wie weet wat we voorkomen hebben,’ zeiden de dik tevreden boeren desondanks – de vernietigende kracht van vooroordelen. Wat de drie mannen wel kwamen doen in Eemnes? ‘Chillen.’ Dat is net zoiets als recreëren.