Spring naar de content

Reanimatie redt vaker mensenlevens op televisie dan in het echt

In medische televisieseries worden met grote regelmaat mensen gereanimeerd en vaak met succes. Uit onderzoek blijkt dat wat er in die series gebeurt, niet helemaal overeenkomt met de werkelijkheid. Volgens de onderzoekers geven series als Grey’s Anatomy en House M.D. mensen onterecht het idee dat reanimatie vaak levens redt. Het percentage ligt in werkelijkheid namelijk veel lager.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Populaire medische series zijn in de eerste plaats gemaakt ter vermaak en niet om mensen te informeren. De situaties uit de programma’s komen dan ook vaak niet overeen met de werkelijkheid. Dat concluderen de onderzoekers, nadat ze voor hun studie 91 afleveringen van Grey’s Anatomy en House M.D., die in 2010 en 2011 werden uitgezonden, bestudeerden.

In de afleveringen werd in totaal 46 keer gereanimeerd. De wetenschappers van de University of Southern California keken naar het percentage patiënten dat de reanimatie overleefden en hoeveel van hen vervolgens ook echt in leven bleven. Tevens hielden ze rekening met de oorzaak van de hartstilstand en de achtergrond van de gereanimeerde patiënten. Uit het onderzoek bleek dat maar liefst zeventig procent van de patiënten door de tv-dokters in leven gehouden werd. Dat aantal ligt stukken hoger dan in het echte leven. Volgens de onderzoekers redt zo’n 37 procent van de mensen het in werkelijkheid na een reanimatie, maar overlijdt een deel op een later moment alsnog. Volgens hoofdonderzoekster Susan Enguidanos komt slechts dertien procent van de patiënten een hartstilstand uiteindelijk te boven. De helft van de fictieve patiënten kon na een korte revalidatie het ziekenhuis alweer verlaten, iets dat in het echt ook niet gebeurt.

Een ander opvallend feit waarop de onderzoekers stuitten bij het bekijken van de series, was dat de gereanimeerde tv-personages voornamelijk tussen de 18 en 65 jaar oud waren. Dat strookt ook niet met de werkelijkheid, want het zijn namelijk bijna altijd 65-plussers die gereanimeerd moeten worden. De tv-doktoren zouden daarbij vaak de verkeerde technieken gebruiken om het hart weer te laten pompen. De wetenschappers maken zich dan ook zorgen om de misleidende informatie die de series brengen.

Uit eerder onderzoek zou blijken dat ongeveer 42 procent van de mensen hun medische kennis aan dergelijke series ontleent. “De meeste mensen hebben geen idee wat de werkelijke overlevingskansen van reanimatie zijn en baseren zich bij het maken van beslissingen voor zichzelf en familieleden dus op foutieve aannames,” zegt Enguidanos.