Spring naar de content

Als muzikant kun je je mening maar beter voor je houden

De Oekraïens-Amerikaanse pianiste Valentina Lisitsa had op social media haar sympathie betuigd voor het neerhalen van vlucht MH-17. Ook toonde ze zich voorstander van annexatie van De Krim. Na klachten van een actiegroep en eigen onderzoek besloot luchtvaartmaatschappij KLM om de muziek van Lisitsa uit het in-flight entertainmentpakket te halen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Klaas Knooihuizen

De Litouwse dj/producer Ten Walls liet zich grove bewoordingen negatief uit over homoseksualiteit. Na woedende reacties van muziekliefhebbers voelden diverse festivals zich gedwongen om Walls’ naam van de poster te schrappen. De dj hield het laatste restje eer aan zichzelf en cancelde zijn hele festivalzomer.

Total loss
Bezien door Westerse ogen zijn de uitspraken van Lisitsa en Walls tamelijk schandalig. Hoewel hun kijk op de zaken in hun eigen thuisomgeving niet heel ongebruikelijk is, liepen hun carrières in het tolerante Westen flinke deuken op. Die van Walls moeten we vermoedelijk total loss verklaren.

Is het niet de publieke opinie, dan is er altijd nog de overheid. De Amerikaanse rapper Tyler, The Creator is vanwege homofobe teksten die hij jaren geleden schreef niet meer welkom in het Verenigd Koninkrijk. Lil Kleine (foto) werd in Hilversum meegenomen naar het politiebureau nadat hij zijn publiek had opgeroepen een middelvinger in de lucht te steken voor politie en justitie. Niet veel later werd bekend dat hij van de organisatie van de jaarmarkt in Alphen aan den Rijn niet meer hoeft te komen.

Geëngageerde muzikanten
Enige tijd geleden probeerde 3voor12 een radio-uitzending te vullen met geëngageerde muzikanten. Dat bleek geen sinecure. Rapper Mr. Polska zei bang te zijn verkeerd begrepen te worden. Singer-songwriter Janne Schra meende te weinig kennis van zaken te hebben om zich over maatschappelijke thema’s uit te spreken.

De uitzending kwam er toch. Mr. Polska vond dat de jeugd meer kansen moet krijgen om zichzelf te ontwikkelen en Janne Schra sprak zich uit tegen homofobie. Zanger Torre Florim van rockband De Staat liet weten wel iets in het idee van een basisinkomen te zien.

Echt schokkend is dat allemaal niet, maar kun je ze ongelijk geven? Kijk alleen maar naar de shit die Anouk over zich heen kreeg toen ze zich uitsprak tegen Zwarte Piet. Of hoe Fresku, naast lof en respect, flinke kritiek oogstte toen hij in zijn single Zo Doe Je Dat blank bolwerk Hilversum het vuur aan de schenen legde. Wie van zijn muziek wil leven, kan maar het beste zijn mond houden. Dat zou eeuwig zonde zijn. Er gaat niets boven een woedende muzikant. Voor je het weet klinkt iedereen als Kodaline.

Wat dat betreft kunnen we beter naar de Amerikaanse rapper B. Dolan luisteren. Op de suggestie dat wie zich politiek uitspreekt de helft van zijn fans verliest, haalde hij zijn schouders op: Yeah, but it’s the shitty half. 

Onderwerpen