Spring naar de content

Met Robben als aanvoerder haalt Oranje het EK, dat kan niet anders

Het Nederlands elftal staat voor wat misschien wel de belangrijkste wedstrijden uit de recente geschiedenis zullen worden. Overwinningen tegen IJsland en Turkije zijn vereist om uitzicht te houden op het EK in Frankrijk, in de aankomende zomer. Met Arjen Robben als nieuwe aanvoerder kan het niet meer misgaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

RobbenCostaRica_HP5 juli, 2014. Arjen Robben staat te midden van zijn teamgenoten in de Itaipava Arena Fonte Nova in Salvador, Brazilië. De aderen in zijn nek zijn opgezwollen. “Blijf scherp, duels winnen. Voorin, daar maken we die wedstrijd af. Maak geen onnodige fouten achterin. Koppie d’r bij. Zij zijn kapot.” Oranje staat tegenover Costa Rica in de kwartfinale van het wereldkampioenschap en maakt zich op voor de verlenging. Rechts naast Robben staat bondscoach Louis van Gaal aandachtig te luisteren, aan de linkerkant doet de werkelijke aanvoerder Robin van Persie zwijgend hetzelfde.

In Brazilië werpt Robben zich zichtbaar op als de natuurlijke leider van het Nederlands elftal. Van Persie draagt de band, vliegt op schitterende wijze naar de 1-1 tegen Spanje, maar wordt overvleugeld door een ontketende Robben. De Bedumer – later door velen de beste speler van het toernooi genoemd – leidt Oranje met zijn karakteristieke aanvalsspel naar een derde plaats. Naast het veld oogt Robben ontspannen en neemt hij uitgebreid de tijd voor pers en supporters.

Kapitein Robben
Het is tekenend voor de transformatie die de aanvaller van Bayern München heeft doorgemaakt. Er werd nooit getwijfeld aan zijn kwaliteiten, maar aan het begin van zijn loopbaan werd Robben vooral gezien als een fragiele, soms irritante speler. Een man van glas die, als hij niet geblesseerd op de tribune zat, met enige regelmaat verongelijkt in het gras lag. Inmiddels is Robben al jaren een van de beste en strijdlustigste spelers van de wereld. Een voetballer die zelfs op zijn 31ste nog alles uit de kast haalt om beter te worden en dat ook verwacht van anderen.

En nu maakt Danny Blind hem dus de aanvoerder van het Nederlands elftal. Een briljante zet. Eerst en vooral wegens de eerder genoemde kwaliteiten van Robben, maar ook omdat de band om zijn arm iets extra’s los lijkt te maken bij de aanvaller én de spelers om hem heen. De 86-voudig international was tot nu toe tijdens veertien wedstrijden – waarvan vier vanaf de aftrap – de captain van Oranje. Tien van die interlands werden er gewonnen, drie gelijkgespeeld en slechts een verloren. Tevens scoorde Robben zeven keer als aanvoerder, een kwart van zijn totale productie in het oranje tricot.

Robben vond zijn benoeming tot aanvoerder vooral een eer, maar liet zich ook direct gelden. Veel meer dan zijn voorganger spreekt hij zijn team aan op hun verantwoordelijkheden: “De IJslanders moeten niet weten wat hen overkomt in de ArenA. Die avond moet je als speler van Oranje je leven willen geven voor de winst.”

Kapitein Robben is klaar om ten strijde te trekken, en zijn bemanning moet mee.

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en IJsland wordt donderdagavond om 20.45 uur afgetrapt in de Amsterdam ArenA. Het duel wordt uitgezonden op NPO 3.