In beeld: de meest aangrijpende cartoons over Aylan Kurdi

Paul Geraedts 4 sep 2015 Nieuws

Het was de week waarin de driejarige Syrische peuter Aylan Kurdi de tragiek van de vluchtelingencrisis een gezicht gaf. Het beeld van het jongetje in het rode shirtje, met kleine sandaaltjes aan de voeten, levenloos aangespoeld op een Turks strand, zal niet gauw meer van ons netvlies verdwijnen.

En zoals dat gaat met een ingrijpende nieuwsgebeurtenis als deze, klommen ook de cartoonisten in het potlood en maakten deze in-trieste gebeurtenis zo mogelijk nog schokkender, door de absurditeit en de hypocrisie van de situatie te onderstrepen.

Ook Nederlandse cartoonisten als Ruben L. Oppenheimer en Gabriël Kousbroek deden een duit in het zakje. Het resultaat grijpt, net als de foto, naar de keel. Het is wrang, maar de enorme media-aandacht naar aanleiding van de dood van Aylan brengt misschien een verandering teweeg in de houding van de Europese leiders tegenover het vluchtelingenvraagstuk.

Aylan was niet de eerste, en zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn die de dood vindt bij de oversteek naar Fort Europa. Maar Aylan werd gefotografeerd, en dat maakt het verschil. Laten we daarom hopen dat ‘het jongetje dat de vluchtelingencrisis een gezicht gaf’, niet geheel zinloos is gestorven.

Reageer op artikel:
In beeld: de meest aangrijpende cartoons over Aylan Kurdi
Sluiten