Spring naar de content

Een facelift voor de P.C. Hooftstraat (**)

Wekelijks gaat Thom Goderie op expeditie in de natuurlijke habitat van de Nederlandse socialite, en onderwerpt hij premières, vernissages en andere feestelijkheden aan een smakelijke analyse. Deze week: de heropening van de P.C. Hooftstraat in Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thom Goderie

Het moet afzien zijn geweest voor menig voetbalvrouw. Maar liefst twaalf weken lang lag hun immer geliefde P.C. Hooftstraat (kortweg: De PC) open voor een broodnodige facelift van bijna twee miljoen euro. Met de vele wolkbreuken die ons land deze zomer kende, was dit gebied no go-area voor de kortpotige chihuahua en de sleehak. Maar het ergste was misschien nog wel dat er al die tijd geen autoverkeer mogelijk was in de chique straat, waardoor er dus niet geparadeerd kon worden met de P.C. Hooft-tractor.

Voor de heropening, op donderdag 03 september 2015, waren de broertjes De Boer gestrikt.

Ruwe diamanten: Benno Leeser & Cees Dam
Ruwe diamanten: Benno Leeser (Gassan Diamonds) & architect Cees Dam

Ronald de Boer, altijd al een man van weinig woorden geweest, in zijn openingstoespraak: “Amsterdam is hot! Daar hoort een straat als de PC zeker bij. En nu lekker aan de drank!” En de drank vloeide rijkelijk. De bevriende ondernemers Oger Lusink (pakkengigant) en Benno Leeser (diamantair) sloten de handen ineen en voorzagen de genodigden van drank en spijs. Zoon Sander Lusink is er maar wat trots op dat de zaak, die genoemd is naar zijn vader, dit jaar een kwart eeuw bestaat. “Vijfentwintig jaar geleden begon ons bedrijf hier in de PC. Mijn moeder zei toen: als we daar nu eens gaan zitten, naast de zaak van Edgar Vos, dan moet het met de klandizie ook wel goed komen. En ze had gelijk. De straat had toen trouwens nog een heel ander aanzien dan nu het geval is; er zat zelfs nog een supermarktje.”

Sander Lusink, Oger Lusink & Martijn Lusink (Vlnr.) gefeliciteerd met 25 jarig bestaan!
Vlnr: Sander Lusink, Oger Lusink en Martijn Lusink. Gefeliciteerd met het 25-jarig (zilveren) bestaan van kledingzaak Oger!

Stadsdeelbestuurder Paul Slettenhaar deed ook een woordje en dankte eenieder die aanwezig was. Hij zei ook: “Er moet alleen nog wat puntjes op de i gezet worden, bijvoorbeeld het niet parkeren op de fietsstrook.” Wat?! De nieuwe indeling van de winkelstraat heeft al een parkeerstrook minder om de bredere met natuursteen omlijste trottoirs te realiseren. Dus waar moeten de Nederlandse shopping queens hun vierwielaangedreven vehikels en glimmende bolides nu in hemelsnaam neerzetten? Naar verluid is de nieuwe indeling in overleg met bewoners en ondernemers tot stand gekomen. Er waren drie varianten waarop gestemd kon worden; u mag zelf invullen welke partij koos voor een parkeerstrook minder.

Paul Slettenhaar, Ronald & Frank de Boer (of andersom) openen de PC
Paul Slettenhaar en Ronald & Frank de Boer (of andersom) openen de nieuwe PC.

De 83-jarige architect Cees Dam vond de opening over de top, maar gezellig. Hij vertelde ons: “In alle door mij ontworpen gebouwen zitten mijn initialen verwerkt.” Hij was dan ook erg gecharmeerd van de deurklinken van modemerk Christian Dior. Stadsdeelbestuurder Slettenhaar vertelde ook dat het ook onder de grond goed is geregeld met de staat, wat betekent dat de PC niet nog een keer opengehaald hoeft te worden. En dat is jammer, want zo’n heropeningsfeestje smaakt naar meer.

Eindoordeel:
Leuk feestje waarmee de ondernemers vieren dat ’s lands bekendste straat, net als de gemiddelde bezoeker ervan, een facelift heeft ondergaan. Ach, en een parkeerstrook meer of minder: wie weet wordt de nieuwe trend, na de elektronische SUV’s met weinig bijtelling, wel shopping on the bicycle.

tompoes2