Spring naar de content

Binnenkijken: het adembenemende appartement van Mr. Benjamin

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: het appartement van de mysterieuze Mr. Benjamin vol design, kunst en vintage.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

“Is het nou een appartement of een winkel? En wie is die mister Benjamin?” The Loft in Amsterdam zorgt voor flink wat verwarring bij bezoekers. Het zit zo: The Loft is een pop-up store gevestigd in een appartement aan de Prinsengracht en ingericht als een huis. En dan niet zomaar een huis, van badkamer tot slaapkamer en van studeerkamer tot keuken: het ademt design, vintage en kunst.

Enter The Loft III © Aico Lind-2
Het appartement van Mr. Benjamin is stoer en sereen tegelijk. De lichte ruimte met plafondhoge ramen in het Cristofori-gebouw kijkt uit op de de Amsterdamse Prinsengracht

Geen hipster
Het appartement is 350 vierkante meter en behoort toe aan ene Mr. Benjamin. Een belezen wereldreiziger, zeker geen hipster, die weet wat hij mooi vindt en wat niet – maar over hem straks meer. Alles in zijn appartement is te koop. Van keuken tot peper- en zoutstel, van geluidsapparatuur tot handzeep en van meubelen tot accessoires. De stijl is stoer en mannelijk, maar ook weer licht en sereen.

Enter The Loft III © Aico Lind-5
Mr. Benjamin houdt van koken. Zijn handgemaakte Eginstill keuken is van alle gemakken voorzien.

Eyecatcher
De eyecatcher van The Loft vormt met recht de keuken van Eginstill. Interieurontwerper Kassandra Schreuder, verantwoordelijk voor het project, vertelt: “Die keuken is zo waanzinnig. Het is ontworpen door een creatief Nederlands bedrijf. De keuken is heel massief en gaat wel dertig jaar mee. Het binnenwerk is van duurzaam berkenhout, de buitenkant van natuurlijke materialen zoals hout, glas en steen, maar in de uitwerking altijd anders. Ik zou hem graag zelf willen hebben.”

Enter The Loft III © Aico Lind-14
De bank is van Stephen Kenn, een ontwerper uit LA. Alle meubelen en accessoires zijn te koop.

Goed googelen
De items vond Schreuder in haar eigen netwerk of door heel goed te googelen. Ontwerpers vanuit de hele wereld zijn vertegenwoordigd. Zo is de kaptafel met spiegel van Manoteca uit Italië, de mooie bank in de woonkamer van Stephen Kenn uit Los Angeles, de smaakvolle stoelen in de serre zijn van Nederlandse merk Morentz, de stoere meubels van de Deense merken Overgaard & Dyrman en Ox Denmarq, de plantenlampen zijn van het Nederlandse Spruitje en de handgeweven tapijten van Ode To A.

Enter The Loft III © Aico Lind-13
Vanuit het bad heeft Mr. Benjamin mooi uitzicht over de gracht en op zijn haai. De kast rechts is van Manoteca uit Italië.

Noeste arbeid
“Het zijn producten van wat wij noemen ‘crafted design’.  Ze zijn gemaakt vanuit een ambacht en er zit uren noeste arbeid in. Deze producten zijn uniek en niet gemaakt voor de massa. Ze passen niet bij een gehaast leven, maar meer bij mensen die de tijd nemen. We willen een platform zijn voor crafted design.

Enter The Loft III © Aico Lind-1
Alle accessoires heeft Mr. Benjamin verzameld tijdens zijn verre reizen.

Innerlijke ik
En waar is nou die Mr Benjamin? “Het is een fictief persoon. Hij staat voor je innerlijke ik. Vaak staan mensen er niet bij stil wat ze nou echt mooi vinden, en dan kopiëren ze een stijl of huren ze een interieurontwerper in. Neem een momentje voor jezelf, denk bewust na en find your inner Benjamin.” The Loft is een project van The Playing Cirle, een bedrijf dat normaal gesproken vergaderruimten verhuurd. “We willen ons op de kaart zetten als interieurontwerpers. Je kan dit als ons vrije werk zien. Dit is helemaal ‘us’.” The Loft is dit weekend nog geopend, over een klein jaartje start er in Amsterdam een vierde editie. En volgens Schreuder wordt die helemaal next level.

Foto’s: Aico Lind