Spring naar de content

Overzicht: welke wedstrijden mag u dit sportweekend niet missen?

Een spannend sportweekend met de Vuelta, de US Open en Max Verstappen vanaf de laatste plaats bij Grand Prix van Italië. Helaas geen eredivisie dit weekend, maar wel de EK-kwalificatie van Oranje tegen Turkije op zondag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

In Spanje wordt nog altijd de Vuelta gereden. De veertiende etappe van deze 70ste editie gaat zaterdag van Vitoria naar Alto Campoo / Fuente del Chivo, een rit van maar liefst 215 kilometer door de bergen met een vlakke aanloop. Zondag staat er wederom een rit door bergen op het programma, deze keer ‘slechts’ 175,8 kilometer van Comillas naar Sotres.

hp vuelta
Portugees Nelson Oliveira viert zijn overwinning tijdens de 13e etappe van de Vuelta.

Mooiste overwinning
Vrijdag won Nélson Oliveira de dertiende etappe van de Ronde van Spanje. De Portugese wielrenner van Lampre ontsnapte uit een kopgroep van 24 renners en reed de laatste 30 kilometer alleen naar de finish, waar hij de mooiste overwinning uit zijn loopbaan mocht vieren. Tom Dumoulin, de nummer drie van het klassement, zal zaterdag vol aan de bak moeten. Klassementsleider Aru heeft al aangekondigd dat hij Dumoulin in de bergen op achterstand wil rijden. Hij vreest namelijk de tijdrit over bijna 40 kilometer die komende woensdag op het programma staat. De Ronde van Spanje is te volgen op Eurosport.

Teleurstelling
Zondag start Max Verstappen op het circuit van Monza de Grand Prix van Italië vanaf de laatste plaats. Leider in de strijd om het wereldkampioenschap is nog altijd de Brit Lewis Hamilton, hij start vanaf poleposition. De formule 1-coureur van Mercedes klokte in de beslissende fase van de kwalificaties de snelste ronde (1.23,397) en troefde daarmee het Ferrari-duo Kimi Räikkönen (tweede) en Sebastian Vettel (derde) af. Hamiltons stalgenoot Nico Rosberg kwam slechts tot de vierde tijd. Voor Max Verstappen van Toro Rosso liepen de kwalificaties uit op een teleurstelling. Tijdens zijn installatieronde vlogen stukken bodywork van zijn auto af. Daarom start hij helaas achteraan. RTL7 zendt de GP van Italië uit.

hp verstappen
Max Verstappen tijdens de tweede training zaterdag op het circuit van Monza

Verrassend verslagen
In New York is de US Open bezig. Rafael Nadal werd zeer verrassend verslagen door de Italiaan Fabio Fognini. In een slopende marathonpartij ( 6-3 6-4 4-6 3-6 4-6). De zusjes Williams zijn wel door, Serena Williams veroverde een plekje in de achtste finale door de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands te verlaan. Venus Williams bereikte voor het eerst in vijf jaar eindelijk weer eens de achtste finales van de US Open. De vroegere nummer één van de wereldranglijst klopte de Zwitserse Belinda Bencic: 6-3 6-4. Novak Djokovic heeft vrij eenvoudig de vierde ronde bereikt. De als eerste geplaatste Serviër gunde de Italiaan Andreas Seppi geen set: 6-3 7-5 7-5. Djokovic heeft nog geen set verloren op de grand slam in New York. Volgend weekend staan de finales op het programma.

Italiaan Fabio Fognini stuntte tegen Rafael Nadal
Italiaan Fabio Fognini stuntte tegen Rafael Nadal in een slopende vijfsetter

Populaire Van Persie
Oranje speelt na de blamage tegen IJsland  zondag de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije in Konya. Gregory van der Wiel moet daar oppassen, donderdag kreeg hij zijn tweede gele kaart, een derde boeking betekent automatisch een schorsing van één wedstrijd. Robin van Persie is populair in Turkije. Tientallen supporters van Fenerbahçe waren in de nacht van vrijdag op zaterdag naar de luchthaven van Konya en het spelershotel van Oranje in de stad gekomen om een glimp op te vangen van Van Persie. Velen van hen droegen het geel-blauwe shirt van de Turkse topclub met daarop het rugnummer 11 van de Nederlandse spits. Nederland tegen Turkije is te zien op NPO1.