Spring naar de content

Hoe Dumoulin de topklimmers bang maakt tijdens de Vuelta

Ondanks de zware bergetappe waardoor Tom Dumoulin (team Giant-Alpecin) naar de vierde plaats wegzakte, doet hij nog zeker mee voor een topklassering. Zondag en zaterdag verloor hij wel wat tijd, hij staat nu op 1.25 minuut van leider Fabio Aru, maar hij wordt goed in de gaten gehouden door de andere coureurs vanwege de naderende tijdrit woensdag. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

De finish van de vijftiende etappe lag na een pittige 175 kilometer door de bergen. Spanjaard Joachim Rodriquez was de etappewinnaar, hij kwam een seconde te kort om Aru zijn rode leiderstrui af te nemen. Zo’n  51 seconden later kwam Dumoulin over de streep.

Hij reageerde zondag na de etappe: “Het was zwaarder dan gisteren. Misschien had ik er nog wel iets langer aan kunnen blijven hangen, maar ik zat wat te ver naar achteren.” Zijn plan was om tot aan de laatste drie kilometer bij te blijven. “Toen begonnen namelijk de echt steile stukken. Ik verlies zo’n vijftig seconden op Rodriguez, ik weet niet hoeveel op de rest. Maar het is nog steeds best oké.”

2015-09-05 10:20:15 Katusha's Spanish cyclist Joaquin Rodriguez (R) and Giant-Alpecin's Dutch cyclist Tom Dumoulin ajust their jersey prior to the 14th Stage of the 2015 Vuelta Espana cycling tour, a 215km route between Vitoria-Gasteiz and Alto Campoo. Fuente del Chivo on September 5, 2015.   AFP PHOTO/ JAIME REINA
Joaquin Rodriguez (R) Tom Dumoulin voorafgaande aan de veertiende etappe.

Bang
Zolang Dumoulin geen minuten prijsgeeft op de zware beklimmingen van de Ronde van Spanje, blijft de concurrentie hem nauwlettend in de gaten houden. Zij weten dat de gevaarlijke Dumoulin in de bijna 39 kilometer lange individuele tijdrit van aanstaande woensdag minuten terug kan pakken. “Ze zijn vanwege de tijdrit bang voor me. Teamgenoten van ze die zich op de klim lieten afzakken zag ik ook direct praten, toen ze mij achterin de groep zagen zitten. Dat zie ik maar als een compliment. De rit van maandag is misschien nog wel moeilijker dan deze. We worden niet echt op makkelijke dagen getrakteerd.”

Maandag staan de wielrenners weer een zware bergrit te wachten. Er wordt gezegd dat die minstens zo zwaar is als de etappes van zaterdag en zondag. De tijdrit is woensdag in Burgos.