Spring naar de content

Oranje is niet goed genoeg en verliest EK uit het oog

Het lijkt voorbij, geen oranje gekleurde straten en volksfeesten volgend jaar, de reis naar Frankrijk wordt door Nederlanders alleen gemaakt voor een vakantie. Het Nederlands elftal vocht zondag voor zijn laatste kans op plaatsing voor het Europees kampioenschap, maar ging tegen directe concurrent Turkije met 3-0 onderuit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

“Als je die laatste drie wedstrijden niet wint, dan hoor je niet in Frankrijk thuis,” waren de duidelijke woorden van Wesley Sneijder na de ook al zo teleurstellend verlopen wedstrijd tegen IJsland, afgelopen donderdag. In Turkije moest de eerste van drie overwinningen geboekt worden. Overtuigend spel zou een mooie bijkomstigheid zijn. Voor de zoveelste keer deze kwalificatiereeks bleek het team daar niet toe in staat.

Net als tijdens de eerdere nederlagen tegen Tsjechië en twee keer (!) tegen IJsland sneed het elftal van bondscoach Danny Blind zich zelf in de vingers. De wedstrijd was nog niet begonnen of Oğuzhan Özyakup kreeg een vrije doortocht richting het doel van Jasper Cillissen. Stefan de Vrij sukkelde nog wel achter de in Zaandam geboren Turk aan, maar de vroege achterstand was niet te voorkomen.

bodydevrij_HP

Net toen de hoopvolle toeschouwer dacht dat Oranje zich herpakte, glipte de wedstrijd opnieuw uit handen. Ook de tweede Turkse goal was niet gevallen zonder Nederlandse hulp. Daley Blind liet een ingooi van zijn voet af stuiteren, werd afgetroefd door Arda Turan, die op zijn beurt Cillissen verraste in de korte hoek. Het was de genadeklap voor het toch al niet van zelfvertrouwen overlopende Oranje.

Aanvallend waren de Nederlands ook nog eens onmachtig, met Luciano Narsingh als verreweg de zwakste schakel. De buitenspeler van PSV bleek niet in staat ook maar een goede voorzet af te leveren en besloot zelf te schieten terwijl hij Sneijder een niet te missen kans kon bieden. Memphis Depay leek aan de linkerkant weinig zin te hebben om zich in te spannen. Er had uren door gevoetbald kunnen worden, maar Nederlandse doelpunten waren waarschijnlijk nooit gevallen in Konya.

De late 3-0 van Burak Yilmaz – ingeleid door een slap verdedigende Gregory van der Wiel – stortte de Oranje-supporter definitief in een depressie.

Geen EK
De nummer drie van het WK in Brazilië lijkt dus te ontbreken in Frankrijk. Alleen op papier is plaatsing nog haalbaar. De Turken moeten dan nog ergens punten laten liggen en Oranje moet zijn overgebleven duels tegen Tsjechië en Kazachstan zien te winnen. Een opdracht die in de huidige vorm al schier onmogelijk lijkt.