Spring naar de content

Wetenschappers ontdekken gigantische ‘tweede’ Stonehenge

Archeologen hebben op minder dan drie kilometer van Stonehenge negentig rechtopstaande stenen ontdekt. De stenen zitten een meter onder de grond en werden met behulp van radartechnologie opgemerkt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

De stenen liggen aan de rand van de Durrington Walls, één van de grootste stenen monumenten (een zogenaamde ‘henge’) ter wereld. De vindplaats heeft een diameter van 500 meter en een omtrek van meer dan anderhalve kilometer. De constructie werd zo’n 4.500 jaar geleden gebouwd.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een team van archeologen en wetenschappers onderzocht de plek gedurende vijf jaar en presenteerde deze ochtend hun resultaten op het Britse Science Festival. De wetenschappers ontdekten met behulp van een niet-invasieve methode (waarbij wat onder de grond ligt niet opgegraven maar gescand wordt) een ‘verlengstuk’ van Stonehenge.

De rode stippen zijn nieuw aangetroffen monumenten. Foto: Ludwig Boltzmann Institute

De opstelling van de stenen is wel anders. In tegenstelling tot Stonehenge stonden de stenen van elk zo’n 4,5 meter hoog niet in een cirkel maar in een rechte lijn. De stenen hadden net als de originele Stonehenge vermoedelijk een religieuze betekenis, maar de rechte lijn van deze stenen kan ook overeenstemmen met de baan van de zon tijdens de winterzonnewende.