Dit moet u weten over de weg naar de Vuelta-zege van Tom Dumoulin
Schrijft Tom Dumoulin geschiedenis en wordt hij de derde Nederlander die een grote ronde wint? Woensdagmiddag zette hij de eerste grote stap door op heroïsche wijze de tijdrit in de Vuelta a España te winnen, de rode trui te pakken en zijn concurrentie op achterstand te zetten.
Hoe zag de tijdrit eruit?
De renners snelden woensdag over een 38,7 kilometer lang parcours rondom Burgos, een stad in het noorden van Spanje. Dumoulin, voor de start van de Vuelta al gezien als favoriet voor de etappezege, was verreweg de snelste en legde de race tegen de klok af in 46 minuten en 1 seconde. De renner van Giant-Alpecin was de enige renner die gemiddeld sneller dan 50 kilometer per uur over het parcours vloog. Het betekende zijn tweede ritzege tijdens deze Ronde van Spanje.
Hoe staat het er nu voor in de strijd om de rode trui?
Dumoulin is voor de derde keer deze Vuelta de trotse koploper in het klassement. De Limburger heeft een minimale voorsprong van drie seconden op Italiaan Fabio Aru, die op de tweede plek staat. De derde plek is voor Joaquim Rodriguez op 1.15 achterstand van de Nederlander. De rol van Rafal Majka lijkt definitief uitgespeeld. De Pool bezet de vierde plaats in de rangschikking en moet 2.22 goedmaken op Dumoulin.
Clasificación General Individual confirmada #LV2015 pic.twitter.com/7AyLRn2vkO
— Vuelta a España (@lavuelta) September 9, 2015
Wint Dumoulin nu ook de Vuelta?
Dat wordt spannend. De Spaanse parcourstekenaars hebben de laatste dagen zeker niet eenvoudig gemaakt. Donderdag en vrijdag rijdt het peloton twee heuvelachtige etappes, terrein waar Dumoulin zich normaal gesproken met de besten kan meten. De zwaarste beproeving wacht zaterdag, wanneer vier fikse bergen beklommen moeten worden. Als Dumoulin die dag overleeft, kan hij zondag de laatste rit door Madrid in euforische stemming rijden. De Nederlander kan bij het verdedigen van zijn trui de hulp verwachten van Team LottoNL-Jumbo.
Hoe kan het eigenlijk dat Dumoulin er zo goed voor staat, hij is toch helemaal geen klimmer? En hij heeft er zeker het postuur niet voor.
Het is niet zo dat Dumoulin voor de Vuelta als een dweil tegen een berg op ging. In de grote rondes die hij uitreed – de Tour de France van 2013 en 2014 -, werd hij respectievelijk 41e en 33e. Geen absolute topklasseringen, maar ook niet haalbaar als hij elke bergrit in de bus naar boven was gereden. Dumoulin reed in de Ronde van Zwitserland dit jaar naar een derde plek, toch ook geen land dat bekend staat om haar uitgestrekte, vlakke landschappen. En dan zijn postuur; een lichaam waarmee het onmogelijk zou zijn hard een berg op te rijden. Het is net zoals een blanke sprintster, die nooit zou kunnen winnen. Ja, Dumoulin is met zijn 1 meter 86 langer dan de gemiddelde klimmer, maar aan de andere kant is hij weer twee centimeter kleiner dan vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain.
Hoe historisch is een eventuele eindzege van Dumoulin in Spanje?
Historisch. Het is al veel aangehaald, maar de laatste keer dat een Nederlander op de hoogste trede van het podium stond na een grote ronde was in 1980, toen Joop Zoetemelk de Tour de France won. Een jaar eerder had Zoetemelk de Vuelta op zijn naam geschreven. Jan Janssen was in 1967 de eerste Nederlander die zegevierde in Spanje, ook hij won het jaar erop in Frankrijk. Laat het een voorbode zijn voor mooie successen van Tom Dumoulin.