Spring naar de content

Cultuuragenda: Michelangelo Antonioni, Magnum Contact Sheets & Paul van Vliet

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: een grote tentoonstelling rond de Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni in filmmuseum EYE, het verhaal achter tientallen iconische foto’s – in beeld, uiteraard – in Foam Amsterdam en cabaretier Paul van Vliet wordt 10 september tachtig jaar oud, en dat wordt gevierd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Michelangelo Antonioni
In filmmuseum EYE in Amsterdam is tot en met 17 januari 2016 de tentoonstelling Michelangelo Antonioni – il maestro del cinema moderno te zien, een tentoonstelling over het werk van de beroemde Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni. Michelangelo Antonioni (1912 – 2007) geldt als een van de meest vernieuwende regisseurs van de twintigste eeuw. Bekende films van zijn hand zijn L’avventura (1960), La notte (1961) en L’eclisse (1962), de beroemde trilogie waarbij het denken vanuit het beeld eigenlijk voor het eerst belangrijker werd dan denken vanuit het verhaal. Andere bekende films zijn de met een Oscar genomineerde Blow-up (1966) en Professione: reporter (1975). De tentoonstelling toont een selectie uit vele privédocumenten, waaronder brieven van Alain Delon, Marcello Mastroianni en Umberto Eco.

De tentoonstelling ‘Michelangelo Antonioni – il maestro del cinema moderno’ is tot en met 17 januari 2016 te zien in filmmuseum EYE in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Magnum Contact Sheets
De tentoonstelling Magnum Contact Sheets in fotografiemuseum Foam in Amsterdam toont de magie rond het allesomvattende ‘beslissende moment’ en het ontstaan van iconische beelden. Deze tentoonstelling geeft aan de hand van originele contactvellen inzicht in het werkproces van ’s werelds beroemdste journalistieke fotografen. De tentoonstelling bevat 60 contactvellen en bijbehorende single images en biedt een chronologisch overzicht van markante historische momenten vanaf de jaren 30 tot 2010. Zo krijgt u onder meer ‘een kijkje achter de schermen’ bij de beroemde portretten van Che Guevara, Margaret Thatcher en Martin Luther King tot foto’s van de Tweede Wereldoorlog, de Praagse Lente en de Balkan-oorlog. Niet alleen de foto’s die vlak voor en vlak na het moment suprême zijn gemaakt krijgen een plaats in het museum, ook de aantekeningen die de fotograaf – soms jaren later – over het iconische beeld maken zijn er te zien. Het leuke aan deze tentoonstelling is dat het niet alleen de oorsprong van de beroemdste foto’s van de twintigste en eenentwintigste eeuw geeft, maar ook een chronologisch beeld geeft van de ontwikkeling van fotografie (en van de wereld) van de afgelopen tachtig jaar geeft.

De tentoonstelling ‘Magnum Contact Sheets’ is tot en met 09 december 2015 te zien in fotografiemuseum FOAM in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Paul van Vliet
Cabaretier Paul van Vliet is donderdag 10 september tachtig jaar oud geworden, en dat wordt op verschillende manier gevierd. Zo is er op de eerste en tweede etage van de Centrale Bibliotheek van zijn woonplaats Den Haag een tentoonstelling ingericht over het werk van Van Vliet – ingericht met documenten uit het persoonlijk archief van de Hagenees. Deze is tot en met 30 oktober 2015 gratis te bezoeken. Maandag 14 september wordt er in Koninklijk Theater Carré uitgebreid stilgestaan bij de tachtigste verjaardag van de man die onder meer bekend is van typetjes als ‘Majoor Kees’, ‘Bram van de commune’ en ‘Baron Taets van Aevezaethe’. Samen met collega’s Herman van Veen, Youp van ’t Hek, Bert Visscher en Jochem Myjer treedt Paul van Vliet op in het theater waar hij meer dan driehonderd voorstellingen heeft gegeven. Oud-studiegenoot en goede kennis Prinses Beatrix zal hierbij aanwezig zijn. En vanaf 18 oktober tot ongeveer medio volgend jaar staat Paul van Vliet bijna elke zondag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag met de middagvoorstelling Alleen op zondag – een programma met hoogtepunten uit zijn repertoire, aangevuld met actuele teksten.

Carré viert tachtig jaar Paul van Vliet. Maandag 14 september 2015 in Carré, Amsterdam. Meer informatie en kaarten vindt u hier.
Alleen op zondag. Vanaf oktober 2015 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Meer informatie en kaarten vindt u hier.