Spring naar de content

Expositie: ruim 300 portretten uit 30 jaar fotografie van Koos Breukel

Het getouwtrek tussen de nabestaanden van kunstenaar M.C. Escher en galeriehouder Wim van Krimpen hield de Nederlandse kunstwereld afgelopen zomer in zijn greep. Van Krimpen wilde in de Amsterdamse Kunsthal Citroën het werk van de grafisch kunstenaar tentoonstellen, maar kreeg geen toestemming, wat ertoe leidde dat het werk op het laatste moment van de muur werd getrokken. En toen was daar vriend en fotograaf Koos Breukel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Het leek zo’n goed idee. De laatste tentoonstelling van zijn lange carrière zou Wim van Krimpen, voormalig directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, wijden aan het werk van de Nederlandse grafisch kunstenaar M.C. Escher in een expositie in Kunsthal Citroën, nabij het Olympisch Stadion. De teleurstelling was groot toen de erven van de kunstenaar, verenigd in de Escher Stichting, de werken niet beschikbaar stelden en Van Krimpen de boel moest afblazen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Expositie in recordtempo
Fotograaf Koos Breukel, bevriend met Van Krimpen, bood een uitkomst. In minder dan twee weken stelde Breukel de grootste tentoonstelling uit zijn eigen collectie ooit samen. Met elf van zijn voormalig assistenten heeft de fotograaf de Kunsthal volgehangen met meer dan driehonderd portretten, gemaakt in de afgelopen dertig jaar.

Breukel, bekend om zijn ongeposeerde portretten, richtte de expositie in recordtempo in. “In minder dan één week hebben we de klus moeten klaren”, vertelt de fotograaf. “Vorige week woensdag kwam het bericht dat de Escher-tentoonstelling definitief afgeblazen diende te worden, maar ik zei: ‘Wim, maandag ben je die hele Escher vergeten’.”

Wim van Krimpen door Koos Breukel
Wim van Krimpen door Koos Breukel

Scènewisseling
De tentoonstelling draagt de naam SCENE Studio Koos Breukel. “Omdat het een samenwerking met mensen uit mijn culturele scene is”, verklaart Breukel, die dan stilvalt. “Ik bedenk me nu dat het eigenlijk ook een scènewisseling voorstelt. De Escher-tentoonstelling verdwijnt van het toneel en deze tentoonstelling komt op zijn plek te hangen.”

In een interview met de VPRO vertelt Breukel dat hij SCENE intuïtief heeft samengesteld. Hij is blij verrast met het resultaat. “Je hebt soms fototentoonstellingen waar je aan ziet dat er een jaar door planners aan gedacht is. Dan is alles zo overdacht en sluiten alle werken perfect op elkaar aan. Alles moet kloppen, lijkt het dan wel. Het was een chaos de afgelopen dagen, maar de puzzel is nu in elkaar gevallen.” Er hangen vanaf komende zaterdag acht werken van Breukel die nog nooit tentoon zijn gesteld, maar ook zijn bekende staatsieportret van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn ook te zien.

SCENE Studio Koos Breukel opent zaterdag 12 september en is tot 25 oktober te zien in Kunsthal Citroën, Amsterdam.  De tentoonstelling is alle dagen, behalve op maandag, van 11.00 tot 18.00 uur geopend. De entreeprijs  is 10 euro.

Koos Breukel, Job Cohen, Amsterdam, 2007
Job Cohen door Koos Breukel

 

Lucian Freud door Koos Breukel
Lucian Freud door Koos Breukel
Nashi door Daya Cohen
Nashi door Daya Cohen

Onderwerpen