Spring naar de content

Binnenkijken: een designwalhalla voor studenten

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: het bewijs dat studenten en design samengaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Feit: de meeste studentenhuizen staan niet bekend om het gave interieur en de toffe faciliteiten. Het kan toch wél. The Student Hotel (TSH) in Amsterdam staat vol met design waar menig yup jaloers van wordt, heeft kamers met uitzicht over de skyline van de stad, beschikt over een eigen gym en binnenkort zelfs over een eigen club.

TSHT211def2
De quote ‘Everybody should like everybody‘ op een grote raket, hangt bij de entree van The Student Hotel

TSH heeft naast vestigingen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam-West ook een internationale uitbreiding naar Barcelona en Parijs. Begin september opende de tweede locatie in Amsterdam aan de Wibautstraat. Precies op de plek waar eerst het hippe Baut en Club Trouw zaten. De eigenaren van Baut zijn trouwens bezig met een nieuw restaurant op die plek, in oktober opent daar C (Celsius).

tsh kamer2
Een voorbeeld van een studentenkamer met mooi uitzicht op de stad
IMG_5829
Prikkelende quotes hangen door het hele hotel aan de muur

Open
Het ‘hotel’ heeft 573 kamers die voor kort of lang verblijf gehuurd mogen worden door (internationale) studenten, maar ook gewoon door toeristen en locals. De gezamenlijke ruimte met restaurant en game room is open en vrij toegankelijk voor buurtbewoners en flexwerkers.

TSHT106def2
Een groot doodshoofd siert de openslaande deuren naar de rode gang

Karakter van het gebouw
De mensen van  …,staat (de bedrijfsnaam), verantwoordelijk voor het ontwerp en interieur, creëerden vanuit het karakter van het gebouw. “Dat is bold en stoer, toevallig ook de uitgangspunten van TSH. Daarnaast wilden we het jong en fris, hier en daar quirky en poppy, maken. Het ontwerp is altijd optimistisch maar niet braaf.” Niet braaf inderdaad. Dat zien we terug in de prikkelende quotes die overal in het hotel hangen. Of de Ronald McDonald-clown op de bank bij het raam, die grijs werd gespoten. Of de openslaande deuren met een prominent doodshoofd erop, die naar een volledig rood verlichte gang leiden. Beide items zijn typisch …,staat.

TSHT088def3
Uitzicht vanaf de game room op de lobby. De ombre pilaren, de raket bij de entree zijn een paar voorbeelden van het eigen werk van …,staat

Design
In de lobby, de gezamenlijke ruimte, loop je van het ene design naar het andere. Wat voorbeelden: de Pantanova van Verner Panton, de Bertoia Diamond Chairs van Harry Bartoia, het Auping Cleopatra Daybed van Dick Cordemeijer met kvadratstof van Raf Simons ,de Nimrod Chairs van Marc Newson, de Tecno Sofa van Wilmotte en de Arne Jacobsen lamp.

TSHT075def3
De gezamenlijk ruimte staat vol design. Hier ziet u onder andere de Arne Jacobsen lamp en de lichtblauwe Bertoia Diamond Chair

Rollend naar huis
Studenten en andere gasten reageren positief verrast op het opvallende interieur. Het hotel zit daarom ook nagenoeg volgeboekt voor de komende tijd. Er wordt gewerkt aan een eigen club bij het gebouw die voor iedereen te bezoeken is. Handig voor de studenten: ze kunnen zo rollend naar huis.

Foto’s: Kasia Gatkowska