Spring naar de content

De beste stukken van deze week

Iedere week selecteert de redactie voor u de vijf beste, meest spraakmakende of opmerkelijke artikelen die verschenen op onze site.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

zwagerman_hpbestLaatste interview Joost Zwagerman: ‘Zelfmoord beschouw ik als no-go-area’
Dinsdag overleed geheel onverwachts auteur Joost Zwagerman. Vijf dagen voor zijn zelfgekozen einde interviewde HP/De Tijd-hoofdredacteur Tom Kellerhuis hem, thuis. Zwagerman vertelde openhartig over zijn debuut als romancier, over het zwarte gat waarin hij viel na zijn scheiding en de suïcidepoging van zijn vader in 1998, op wie hij zegt veel te lijken. Hij sprak hij voor het eerst openlijk over zijn gezondheidsproblemen. Zwagerman leed aan de ziekte van Bechterew. Woensdag kon u ook bij ons een In Memoriam lezen over Zwagerman, naast literator ook essayist, columnist en kunstcriticus. Zwagerman vertelde al eerder hoe hij troost vond in de kunst, en gaf in 2013 een klein college over zijn eigen literaire helden.

aukekokdavy_hpCompassie met de te vroeg volwassen Davy Klaassen
“Denkend aan Davy Klaassen zie ik hem vertwijfeld staren langs zweet op blonde wimpers. Teleurgesteld, bedroefd. Armen in de zij, berustend, hij had iets anders verwacht. Van zichzelf ook, vermoedelijk, want zo is hij wel.” Auke Kok voelt mee met Davy Klaassen, van wie op jonge leeftijd al veel wordt gevraagd. Misschien moet hij snel naar een grote club in het buitenland. Aanvoerdersband af en lekker voetballen tussen de mannen.

driegesprek_hpbestBoddé, Sandifort en Van Dongen over depressie: ‘Ik voelde me een naaktslak in ochtendjas’
Grappenmakers lijken bovengemiddeld te worden getroffen door depressies. In de nieuwste HP/De Tijd interviewt Nathalie Huigsloot cabaretiers Mike Boddé, Lenette van Dongen en Martine Sandifort over hun zwaarmoedigheid. ‘Ik werd helemaal onpasselijk van die hinnikende muilen in het publiek.’

steinz_hpbestZelfportret Pieter Steinz: ‘Ik ben bang voor pijn, niet voor de dood’
Pieter Steinz (1963) werkte meer dan twintig jaar als redacteur en literair recensent bij NRC Handelsblad en was sinds 2012 directeur van het Nederlands Letterenfonds, maar trok zich terug toen in 2013 de agressieve spierziekte ALS bij hem werd geconstateerd. Vorige week verscheen van Steinz Lezen met ALS – Literatuur als levensbehoefte, waarin hij het verloop van zijn ziekte verbindt met boeken die hij (her)las. Reden voor Nick Muller om hem te onderwerpen aan een ‘zelfportret’ – een maandelijkse serie vragen, gebaseerd op de beroemde questionnaire van Marcel Proust.

lachenGlimlachende vrouwen zijn geen recht
Zowel vrouwen met een bitchy resting face als die met een mierzoet snoetje met alpenblossen en fonkelogen krijgen met enige regelmaat door wildvreemde mannen het verzoek om te lachen naar hun hoofd geslingerd. Om deze aparte gewoonte de kop in te drukken, werd op Twitter de hashtag #stoptellingwomentosmile in het leven geroepen. Vooralsnog zonder veel resultaat. Lisa Bouyeure bepleit waarom geen enkele vrouw uit zou hoeven leggen waarom ze niet lacht of op commando een vreugdevol gezicht moeten trekken.