Spring naar de content

Mama’s invloed op Max Verstappen

Opa Frans Verstappen sprak vorige week de verlossende woorden: Max heeft het talent van zijn vader, maar het karakter van z’n moeder. “En dat laatste is minstens net zo belangrijk, denk ik.” Dat Max een zoon is van Jos weten we allemaal, maar zijn Belgische moeder Sophie-Marie Kumpen (40) uit Maaseik, een voormalige kartster, staat minder vaak in de schijnwerpers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark van den Heuvel

Nee, bang is ze niet, tijdens races, zei Sophie aan het begin van het seizoen in De Telegraaf. Ze weet nu eenmaal dat er risico’s kleven aan de autoracerij. “Mijn ex-man heeft het immers ook gedaan en zelf heb ik op hoog niveau gekart. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar er wordt tegenwoordig enorm gewaakt voor veiligheid. Echt veel crashes zijn er niet meer.”

Keukentafel

Omdat de hele familie betrokken was gingen de gesprekken vroeger aan de keukentafel ‘bijna altijd over racen’, aldus Sophie. “Het was logisch dat onze kinderen in onze voetsporen zouden treden. Jos ging altijd met Max mee als hij moest trainen of een wedstrijd had. Toen wij uit elkaar gingen, was het daarom vanzelfsprekend dat onze zoon bij zijn vader ging wonen. Dat is wel eens moeilijk voor me, want ik zie hem weinig. Maar ik ben snel tevreden. Ik word blij van ieder berichtje. En als hij in Maaseik is, waait hij af en toe bij me binnen. Daar word ik heel gelukkig van.”

So proud of YOU P4#proudmum#33

Posted by Sophie-Marie Kumpen on zondag 26 juli 2015

De schoolopleiding van Max staat voorlopig on hold, vertelde zijn moeder, toen haar werd gevraagd of zijn puberteit niet aan hem voorbij gaat. “Hij kan het oppakken wanneer hij wil. Ik denk dat deze jaren hun eigen school vormen. Ik heb zelf in mijn periode als kartster vijf talen leren spreken en belangrijke levenslessen geleerd. Max doet op deze manier ook heel veel levenservaring op. Ik denk dat dat net zoveel waard is als een gewone scholing.”

Teleurstellingen

Max zit in een leerproces, hoe kan het ook anders op 17-jarige leeftijd. Wat Sophie dit eerste seizoen in de Formule I opviel was dat haar zoon nu al goed kan omgaan met teleurstellingen. Hij gooit niet met zijn handschoenen of helm als het een keer tegenzit. Sophie: “Teleurstellingen horen erbij. Hoe stoer als je er dan zo mee om kan gaan. Dan hebben Jos en ik toch iets goeds gedaan in de opvoeding. Hij is nooit verwend. Max brengt na het eten zijn bord netjes terug, ruimt zijn spullen op, heeft goede manieren, is beleefd en voelt zich nergens te groot voor.”

Max speelde vroeger ook nooit de baas thuis, dat liet hij over aan zijn zusje. “Hij gaf het sticker- of kleurenboekje altijd aan haar om de lieve vrede te bewaren. Hij denkt altijd aan haar. Dat zijn twee handen op één buik. Het typeert zijn karakter: dat goede, dat lieve. Max zal dingen altijd eerst met praten willen oplossen, hij is een gevoelsmens. Dat felle, dat racen heeft hij van Jos. Het zachtaardige meer van mij. Maar vergis u niet, hè. Onder de helm is hij een tijger.”

Tweede moeder
Fabiana Valenti is hoofd communicatie van Scuderia Toro Rosso en in die hoedanigheid gidst ze Verstappen dit seizoen als een soort tweede moeder door het rennerskwartier. “De leeftijd in zijn paspoort klopt gewoon niet,” zei ze vol verbazing tegen een verslaggever van het AD.

“Max is het type jongen zoals ik mijn zoon later graag zou zien: welgemanierd, sociaal, genereus, aardig en ambitieus.” En professioneel, dat ook. “Ik hoef dingen nooit twee keer tegen Max te zeggen. Hij is ook niet het type dat denkt: ik weet het zelf wel. Hij heeft nog nooit tegen mij geschreeuwd. Max luistert en doet het gewoon. Is punctueel. Hij heeft de drang alles meteen perfect te willen doen en is enorm gefocust. Max weet wat hij wil, heeft zelfvertrouwen en is een harde werker. Eigenlijk heb ik nog niets ontdekt wat ik niet leuk aan hem vind. Hij kijkt iedereen altijd recht in de ogen. Max geeft om andere mensen, is totaal niet egocentrisch of verwend. Hij is zó goed opgevoed. Hij voelt zich nergens te groot voor.”

Justin Bieber
Als zoon van een Nederlandse vader en een Belgische moeder heeft Verstappen al eens gekscherend voorgesteld ‘om van Nederland en België één land te maken’. Sophie-Marie Kumpen, op haar beurt, heeft Max wel eens de Justin Bieber van de lage landen genoemd. “Veel meisjes zijn verliefd op Max,” zegt ze op de website van Red Bull. “Jongens willen hetzelfde kapsel als Max, op school heb je examenvragen over hem en in bushokjes hangen zijn foto’s. Dat is raar hoor als het je eigen zoon betreft. “Het gaat nu allemaal heel snel met hem, maar het kan ook zomaar weer over zijn. Het is en blijft immers sport. Max moet wel beseffen hoe bijzonder het is wat hem nu allemaal overkomt. Hoger dan dit, bestaat niet in de autosport. Ik zeg het wel eens tegen hem: ‘Jouw leeftijdsgenoten zitten nog in de schoolbanken, terwijl jij de kans krijgt de hele wereld over te reizen en van je hobby je beroep te maken’”.

“Eigenlijk wil ik Max lekker zijn ding laten doen en hem niet teveel belasten. Hoe was jij toen je zeventien was? Toen wilde je toch zeker ook niet dat je moeder de hele dag in de buurt was? Nee, laat mij maar lekker thuis blijven. Ik wil Max de ruimte geven die hij nodig heeft.”

Ayrton Senna

De kenners zijn duidelijk in hun oordeel, in Max Verstappen gaat een toekomstig wereldkampioen schuil, dus staat hij in de belangstelling van Ferrari. Zijn rijstijl wordt zelfs vergeleken met grote kampioenen als Ayrton Senna en Michael Schumacher, toevalligerwijs twee coureurs met wie het minder goed is afgelopen. “Het is prachtig om alles te zien en te lezen,” zegt moeder Sophie. “Maar ik moet wel zeggen dat ik al die vergelijkingen een beetje overdreven vind. De carrière van Max in de Formule 1 is nog maar een paar races oud. Bovendien, Max is Max. Ik snap wel wat de mensen bedoelen. Er zit een beetje van Senna in Max. En dan heb ik het vooral over dat gedrevene. Maar nogmaals, hij moet het nog wel allemaal waarmaken op dit niveau.”

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand: motorsport.