Spring naar de content

Het valt allemaal wel mee in Saoedi-Arabië, vindt Bert van Marwijk

Saoedi-Arabië, een land zonder vrijheid van godsdienst, waar afvalligen de doodstraf riskeren. Een land waar de straffen nauwelijks afwijken van die van de zo gevreesde terreurbeweging IS. Bert van Marwijk is er sinds kort coach van het nationale voetbalelftal, en daar is niets mis mee. Aldus Bert van Marwijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Zondagavond was de kersverse bondscoach te gast bij NOS Studio Voetbal. Hij was rechtstreeks overgekomen uit Maleisië, waar hij van het veld was gevlucht tijdens een interland. Zijn ploeg koesterde een 2-1 voorsprong toen het Maleisische publiek vuurwerk het veld op slingerde. Het is een deel van de nieuwe wereld van de trainer, die een week eerder debuteerde met een mooie zege (7-0) op Oost-Timor.

Natuurlijk staat er een aantrekkelijk salaris tegenover zijn werkzaamheden in de oliestaat, maar er zijn ook echt sportieve uitdagingen, verzekerde Van Marwijk presentator Tom Egbers. Als de huidige poule wordt overleefd, dan komt het WK van 2018 toch een stukje dichterbij voor de Saoedi’s. Palestina wacht nog, maar hij verwacht de meeste tegenstand van ‘de Emiraten’, aldus de trainer die met het Nederlands elftal de WK-finale van 2010 bereikte en Feyenoord in 2002 naar winst in de UEFA Cup leidde.

Of Van Marwijk ook had nagedacht over het morele aspect van zijn keuze om te gaan werken in een land als Saoedi-Arabië, vroeg Volkskrant-journalist en tafelgenoot Willem Vissers. “Nee, maar Willem, dan kunnen we nog wel een tijdje doorgaan, hè. Dan kun je bijna nergens meer heen,” schamperde de coach. Bovendien kon hij zo een heel rijtje opnoemen van coaches die hem voor waren gegaan én waren er ook andere Nederlanders die in het land werkten. Wijzend naar anderen onttrekt Van Marwijk zich aan ethische verantwoording.

En trouwens, vervolgde Van Marwijk, de mensen daar zijn hartstikke vriendelijk, behulpzaam en ook nog eens heel relaxed. Vrouwen? Zij hebben een normale rol in de maatschappij, zo had de coach dat tenminste beleefd. Nee, zoals ‘wij’ er tegenaan kijken, zo is het daar echt niet. En nu moest het maar eens afgelopen zijn met de lastige vragen. De trainer is daar – samen met schoonzoon Mark van Bommel, Adrie Koster, Roel Coumans en Taco van den Velde – per slot van rekening niet op een politieke reis, maar op een sportieve. En sport moet verbroederen, niet verdelen.

Er mogen vraagtekens gezet worden bij het vergoelijken van Van Marwijk. Bij de ‘normale rol’ van de vrouw in de maatschappij bijvoorbeeld. De genderkloof in Saoedi-Arabië is groot. In het laatste Global Gender Gap Report (hier in pdf) stond het land nog op de 130e plaats in een lijst van de 142 landen. Saoedi-Arabië is nog altijd de enige plek op aarde waar vrouwen geen auto mogen rijden; zij die dat wel doen riskeren arrestatie. Dat Van Marwijk nog geen getuige is geweest van opstandjes of relletjes, mag ook niet verbazen. Verzet tegen het Saoedische regime eindigt vaak in de handboeien. Dit jaar alleen al werden er meer dan honderd onthoofdingen uitgevoerd.