Spring naar de content

Na het zuur nu het zoet – maar nog niet voor de regering

‘U krijgt er 2,5 procent bij!’, kopt het AD vanmorgen in een tekstwolkje naast een olijk koningshoofd. Hoera, na het zuur is het nu tijd voor het zoet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

ADDe afgelopen jaren heeft het gedwongen huwelijk van VVD en PvdA grote hervormingen doorgevoerd om Nederland tijdens de grootste economische terugval sinds de jaren ‘30 toekomstbestendig te maken.

Nu de economie weer aantrekt – wat nauwelijks aan de hervormingen kan worden toegeschreven, de effectiviteit (besparingen) moeten zich de komende jaren veelal nog terugverdienen – kan gelukkigerwijs een deel van die ingrepen weer verzwakt, of anderszins gecompenseerd. Rutte II presenteert voor iedereen een plus deze Prinsjesdag.

Dat Nederland extra miljarden leent om die cadeautjes te kunnen uitdelen wordt er niet bij gezegd. Er is geen namelijk geen geld over, zoals in de paarse jaren ‘90, maar een kleiner verlies dan verwacht. De Brusselse begrotingsregels staan ons toe nog wat miljarden bij te lenen – hoezo schuldencrisis? – en u heeft het nu eenmaal verdiend. Want wat hadden we het zwaar met ons allen, in vergelijking met onze Zuid-Europese vrienden en toestromende Syrische vluchtelingen.

Enfin, tot zover het cynisme.

De vraag rest of Rutte II inmiddels ook wat zoets verdient, nadat de partijen met brede parlementaire steun noodzakelijke hervormingen hebben doorgevoerd. Daar kunnen we heel kort over zijn: het zoet voor de burger is nog niet het zoet voor de regering. Hoewel de goedgemutste Prinsjesdagstukken al enige tijd op straat liggen is de kiezer nog steeds zuur: in de laatste De Hond-peiling van twee dagen terug staan VVD en PvdA ten opzichte van de verkiezingen in 2012 op respectievelijk -20 en -29 zetels en wordt de PVV veruit de grootste partij.

Onderwerpen