Spring naar de content

Spaartaks: hoe ook u een middelvinger maakt naar Jeroen

Even, héél even maar, waren ze woest, de BBN’ers (Bovenmodaal Bemiddelde Nederlanders). De belasting op vermogens progressief belasten: hoe haalde het kabinet het in zijn hoofd. Een coalitie nota bene met de VVD aan het roer! Schuimbekkend vanachter de laptop lieten ze hun frustraties de vrije loop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

Maar de Miljoenennota met daarin de nieuwe plannen was nog niet eens officieel bekendgemaakt of diezelfde gegoede middenklasse had de remedie gevonden: de oprichting van een BV. In rotten van drie meldden ze zich de afgelopen weken bij hun belastingadviseur.

De haast is onverklaarbaar: de plannen worden pas in 2017 van kracht. De interesse daarentegen is begrijpelijk. Wie een paar ton aan vermogen heeft en een BV begint gaat er bij de huidige lage rente jaarlijks duizenden euro’s op vooruit. Dat bedrag kan flink oplopen. Bij een miljoen verdient u al ruim 10.000 euro!

Nieuwsgierig? HP/De Tijd zet twee voorbeelden voor u op een rij. Gratis, zodat u zelfs de kosten van de belastingadviseur kunt besparen.

In beide casussen gaan we uit van een rendement van 1,5 procent, momenteel de gemiddelde opbrengt op een vermogen dat voor de ene helft is belegd in spaardeposito’s en de andere in obligaties.

In het eerste voorbeeld taxeren we u op 500.000 euro. Bij een rendement van 1,5 procent levert dit u bruto 7500 euro op. Aan vermogensrendementsheffing betaalt u 1,2 procent oftewel 5760 euro (de vrijstelling is verdisconteerd). Uw netto rendement bedraagt een magere 1740 euro.

In de nieuwe situatie, per 2017, daalt dit netto rendement tot een lousy 732 euro. Dat komt omdat u in de nieuwe plannen boven de 125.000 euro een hogere vermogensrendementsheffing betaalt van 1,4 procent.

Dezelfde situatie, maar nu met een BV. Uw bruto rendement blijft 7500 euro. De gaat ongeveer 1500 vanaf voor administratiekosten – contributie KvK, opstellen jaarrekening. Resteert een brutowinst binnen de BV van 6000 euro. Daarover betaalt de BV 20 procent (1200 euro) vennootschapsbelasting. Blijft over 4800 euro. Dit laat u aan uzelf uitkeren in de vorm van dividend. Daarover moet u 25 procent afdragen aan de fiscus. Wat resteert is een netto rendement van 3800 euro: liefst 3068 euro meer dan zonder BV.

In het tweede voorbeeld leggen we de lat wat hoger en gaan we uit van een vermogen van 1.050.000 euro, net boven de 1.025.000, de grens waarbij de hoogste rendementsheffing van toepassing wordt. De overheid gaat u ervan uit dat u nu een bruto rendement behaalt op uw portefeuille van 5,5 procent. De rendementsheffing (30 procent van 5,5 procent) bedraagt dan 1,65 procent.

In dit voorbeeld bedraagt uw netto rendement in de huidige situatie 2910 euro. Vanaf 2017 moet u zelfs geld toeleggen – 1575 euro per jaar! Met een BV ziet het plaatje er een stuk aangenamer uit. Uw netto rendement komt uit op 8550 euro, liefst 10.125 euro (!) meer dan zonder BV.

U hebt al een BV? Heel goed. Nieuw is deze constructie allerminst. Maar met de huidige lage rente en de hogere rendementsheffing wordt een BV voor een steeds grotere groep (300.000 euro plus) interessant.

Zelfs voor Jeroen Dijsselbloem.