Spring naar de content

Zien: Assad vindt dat Europa vluchtelingencrisis aan zichzelf te danken heeft

De Syrische president Bashar al-Assad is voor het eerst in maanden naar buiten getreden. Assad sprak zich in een interview met verschillende Russische media uit over de Syrische burgeroorlog en de uittocht van Syriërs naar Europa.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Assad is duidelijk over de kern van de vluchtelingenproblematiek: het Westen en de internationale coalitie. “Eerst was het een vredige opstand, toen een ‘gematigde oppositie’, en nu zijn Al-Nusra en IS-terroristen die er zijn als gevolg van de Syrische regering,” verzucht hij tegenover de Russische journalisten. “Zolang het Westen deze propaganda volhoudt, zullen er vluchtelingen naar het Westen blijven komen.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De president toonde zich nog kritischer over de Westerse aanpak van het vluchtelingenprobleem. “Het Westen huilt met één oog om de vluchtelingen, maar richt met het andere een machinegeweer op ze,” zei hij.

Rusland heeft Assad gesteund gedurende het conflict dat inmiddels al vierenhalf jaar voortduurt, voorziet de president sinds kort met militair materieel en zou Assad niet opgeven. Toch legde Rusland het aftreden van Assad volgens onderhandelaar en voormalig premier van Finland Martti Ahtisaari op tafel tijdens onderhandelingen over het conflict in 2012, maar het Westen negeerde het voorstel. In het interview gaf diezelfde Assad verder aan dat hij nooit zal opstappen vanwege Westerse druk, maar alleen als het Syrische volk dat van hem eist.

Bekijk het hele interview hieronder terug.

Onderwerpen