Spring naar de content

Cultuuragenda: Laurel & Hardy, Mata Hari en de Nacht van de Poëzie

Elke week selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die de moeite van een bezoek waard zijn. Deze week: de Laurel & Hardy-filmmarathon in Theater Tuschinski in Amsterdam, een tentoonstelling over het leven van Mata Hari in het Fries Museum in Leeuwarden en de 33ste Nacht van de Poëzie in TivoliVredenburg in Utrecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Laurel & Hardy
Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Stan Laurel, de dunne helft van het beroemde filmduo Laurel & Hardy, werd geboren. Om dit te gedenken organiseert Pathé Tuschinski in Amsterdam op zaterdag 19 september een Laurel & Hardy-filmmarathon, om de – soms vergeten – films van de oervaders van de komedie – hetzij eenmalig – terug te brengen op het witte doek. Vier beroemde fans van het komische duo kozen een film van de Dikke en de Dunne. Paul de Leeuw koos voor Liberty (1929), Carice van Houten koos voor Blotto (1930), Freek de Jonge voor County Hospital (1932) en op verzoek van André van Duin wordt Way Out West (1937) vertoond. De filmmuziek, live gespeeld op het Tuschinski-orgel, wordt verzorgd door Donald MacKenzie. 

Laurel & Hardy-filmmarathon in Pathé Tuschinski in Amsterdam. Aanvang: 12.15 uur. Meer informatie vindt u hier.

Mata Hari
De wat oudere generatie kent haar waarschijnlijk vooral van de televisieserie die begin jaren tachtig over haar leven werd gemaakt (met Josine van Dalsum in de hoofdrol), maar voor de jonge generatie is ‘Mata Hari’ niet veel meer dan een holle naam die ze wel eens in de geschiedenisboeken hebben zien staan. Het Fries Museum in Leeuwarden geeft in de tentoonstelling Mata Hari aandacht aan de in Leeuwarden naaktdanseres, die aan het eind van de Eerste Wereldoorlog werd vermoord wegens vermeende spionageactiviteiten voor Duitsland. In het museum zijn onder meer haar brieven, haar plakboeken en haar beroemde hoofdtooi te bezichtigen.

De tentoonstelling over Mata Hari is tot en met 31 juli 2016 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden. Meer informatie vindt u hier.

A Portrait of Mata Hari, circa 1907
Mata Hari

Nacht van de Poëzie
Het is het grootste poëziefeest van het jaar: de Nacht van de Poëzie in TivoliVredenburg in Utrecht. Alles draait natuurlijk om de dichters (dit jaar dragen onder meer Jules Deelder, K. Schippers, Ivo de Wijs, Stefan Hertmans en Ilja Leonard Pfeijffer voor), maar ook de Entr’actes zijn zeker de moeite waard. De Ghanese singer-songwriter Benjamin Clementine treedt op, Mike Boddé eert de eerder dit jaar gestorven tekstdichter Drs. P en rapper Typhoon sluit de avond af. Absoluut hoogtepunt is misschien wel het optreden van Juliette Gréco, la grande dame van het Franse chanson. De 88-jarige zangeres van evergreens als Les Feuilles Mortes, Sous Le Ciel De Paris en Déshabillez-moi is dit weekeinde in Nederland om afscheid te nemen van haar publiek. Een merci, geen adieu, vertelt Gréco in een interview met HP/De Tijd aan de vooravond van haar afscheid.

De 33ste editie van de Nacht van de Poëzie wordt op zaterdag 19 september gehouden in TivoliVredenburg in Utrecht. Aanvang: 20:00 uur. Er zijn nog kaarten.