Spring naar de content

Topsporter Alexander Pechtold loert louter op de counter

Het Algemeen Dagblad liep gisteren mee met Alexander Pechtold, de D66-parlementariër die inmiddels weer tot de oppositie behoort. Hem stond een van de zwaarste dagen van het jaar te wachten: de Algemene Politieke Beschouwingen – het grootste politieke vliegen afvangevenement van het jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Pechtold reflecteerde op zijn werk als een sportman: “Het is niet mijn eerste debat, maar je moet scherp blijven”, zo leerde Pechtold de les van PSV – Manchester United. Onderschatting ligt natuurlijk op de loer als je al zo lang in Den Haag meeloopt. Toch voelde hij ‘gezonde wedstrijdspanning’, al presteerde de D66-voorman op een ‘licht ontbijtje van yoghurt met fruit’. Tijdens het debat hield hij zich scherp met kopjes koffie met koekjes. Doping krijgt hij via fractiegenoten toegediend in de vorm van pepermuntjes.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De spelers uit het team hadden de Miljoenennota voor hem doorgespit en een samenvatting met suggesties van acht centimeter dik gemaakt. “Parlementariër zijn is een ambacht”, aldus Pechtold.

En topsport. Niet van het soort twee keer 45 minuten, de spreektijd van D66 begint pas 14 uur (!) na de start van het debat. Maar gelukkig draait het Pechtold niet om dit moment waarop hij zijn Grote Democratische Vergezicht kan schetsen. D66 is niet een club die zelf het spel maakt, maar loert op de counter-attack van de interruptiemicrofoon. “Dat zijn toch de momenten waarop het op z’n scherpst gaat. Elke partij heeft spreektijd, maar van je eigen verhaal moet je het niet hebben.”

(rustmoment om deze uitspraak even te laten inwerken)

De D66-fractie kijkt ademloos naar het NOS-Journaal. Daar is een Pechtold-quoteje over vijf jaar VVD op Justitie, wat resulteert in vijf jaar puinhoop. Ze zijn er tevreden mee. “Zo’n debat duurt uren, maar dat zien de meeste mensen thuis niet. We moeten het doen met oneliners in het journaal.”

Vandaag dag 2, daarna het oordeel van het opiniepanel van Maurice de Hond. Ook met lelijk voetbal kun je winnen.