Spring naar de content

Door de tenten van Amsterdam Drawing (***)

Wekelijks gaat Thom Goderie op expeditie in de natuurlijke habitat van de Nederlandse socialite, en onderwerpt hij premières, vernissages en andere feestelijkheden aan een smakelijke analyse. Deze week: kunstexpositie Amsterdam Drawing.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thom Goderie

Een gigantisch parelwit paviljoen verrees woensdag op de grauwe NDSM-werf in Amsterdam. De vierde editie van Amsterdam Drawing ging van start, waar hedendaagse kunst op papier van vijftig nationale en internationale galeries deze week tentoon zal worden gesteld – en als het even meezit ook verkocht. Niet onder kroonluchters à la Tefaf, maar onder TL-licht in een IKEA-achtige looproute.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
gieles_hp
Organisator Hans Gieles

Kunst, plezier en intimiteit, dat zijn de kernwoorden waar organisator en voormalig galeriehouder Hans Gieles mee strooide. En hij strooide met taarten. Voor de standhouders werd goed gezorgd, voor de bezoekers eveneens. Bier en wijn, al was het even lopen naar de andere kant van de tent. (Ja, zoals de Zweedse gehaktballetjes bij IKEA.)

Kunst, plezier en intimiteit. Resisting the Urge, van Koes Staassen.

Aanwezigen: Martijn en Jeannette Sanders, kunsttelgen. Enigszins toevallig is dat vandaag de in 2013 meer dan 100 geschonken kunstwerken van Pieter en Marieke Sanders (inderdaad familie) tentoon worden gesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam. Maar goed dat Martijn en Jeanette op de beurs zijn, er is blijkbaar weer ruimte aan de wanden! Pieter en Marieke over hun schenking: “De heropening van het Stedelijk vraagt om een cadeau vonden wij. Voor ons was dat de aanleiding om een selectie te maken uit onze collectie en aan het museum te schenken, zodat deze werken weer zichtbaar worden buiten de muren van ons huis. Want kunst moet gezien worden.”

Hare koninklijke hoogheid Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum
Hare koninklijke hoogheid Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum

Voor wie iets prikkelends ziet hangen, het gaat als volgt. Eerst loopt u met het openingsdrankje een rondje, legt de kin op de duim- en wijsvinger en kijkt geïnteresseerd naar een kunstwerk dat u aangrijpt. Dan het rustigere tweede rondje (nieuw drankje halen bij het café), gevolgd door een slotronde, waar de potentiële koper wordt getrakteerd op een drankje van de hoopvolle galeriehouder. ‘Ach, carpe diem, laten we het maar gewoon doen,’ klinkt het dan, et voilà.

Eindoordeel:
Het gaat bij Amsterdam Drawing echt om de kunst. Niet veel (tom)poespas maar ‘die hard, art‘. Tot zondag 20 september kunt u een kijkje nemen.

tompoes3

Stadstekenaar Hamid el Kanbouhi fluistert een tip toe.
Stadstekenaar Hamid el Kanbouhi fluistert een tip toe.

Foto’s: Amsterdam Drawing | Copyright: Liv Ylva