Spring naar de content

Hoe Federer de Davis Cup-droom van Oranje verwoestte

Het had een ultiem verjaardagscadeau kunnen worden voor Thiemo de Bakker, maar helaas. De tennisser kon zondag niet winnen van Roger Federer in de Davis Cup. De Bakker moest namens het Nederlands Daviscupteam in Zwitserland winnen om ons land in race te houden voor een plek in de wereldgroep. Ook Tim van Rijthoven wist bij zijn debuut zondag niet te winnen van de ervaren Henri Laaksonen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

De Bakker had als nummer 144 van de wereld geen kans tegen de nummer 2. Roger Federer versloeg de Nederlander genadeloos in drie sets: 6-3 6-2 6-4.

2015-09-20 11:22:11 Netherlands' Thiemo de Bakker eyes the ball during the Davis Cup World Group playoff tennis tie match between Switzerland and the Netherlands on September 20, 2015 in Geneva. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Thiemo de Bakker in actie tijdens zijn wedstrijd tegen Roger Federer

Domper
Dit verlies komt als een grote domper na de verrassende winst van De Bakker en Matwé Middelkoop in het dubbelspel. De heren versloegen Federer en Marco Chiudinelli in vijf sets: 7-6 (7) 4-6 4-6 6-4 6-1. “Dit maakt het een mooie verjaardag. Beter dan de vorige keer in ieder geval, toen verloren we van Frankrijk, herinner ik me. Mooi dat de zondag er hierdoor nog toe doet, we mogen tevreden zijn,” zei De Bakker zaterdag. Ook captain Jan Siemerink glom van trots: “Blijven geloven, blijven vechten, blijven knokken. Dan kan je ook zulke wedstrijden winnen”, zei hij hoopvol na deze mooie winst. Oranje kwam daarmee terug op 2-1, nadat De Bakker eerder verloor van Stan Wawrinka en Jesse Huta Galung werd ingemaakt door Federer.

2015-09-19 14:30:22 Netherlands' Matwe Middelkoop (L) and teammate Thiemo de Bakker celebrates their victory during the Davis Cup World Group playoff tennis double match between Switzerland and the Netherlands on September 19, 2015 in Geneva. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Matwe Middelkoop (links) en Thiemo de Bakker vieren hun verrassende overwinnning op Zwitserland

Einde
De trots was van korte duur. Na het verlies van De Bakker had de partij van Van Rijthoven eigenlijk geen consequenties meer voor de einduitslag. De achttienjarige debutant verloor met 7-6 (11) 6-3 van Henri Laaksonen. En daarmee is er voorlopig weer een einde gekomen aan de Davis Cup-droom van Oranje.