Spring naar de content

WK Wielrennen: de favorieten, de pechvogels en de outsiders

De wereldkampioenschappen wielrennen beginnen zondag in het Amerikaanse Richmond. Op de eerste dag staat de ploegentijdrit voor zowel de vrouwen als de mannen op het programma. Bij dit onderdeel nemen gesponsorde teams deel, geen landen. Het parcours van 38,8 kilometer is voornamelijk vlak, alleen in de laatste kilometers gaat het omhoog. De start en de finish zijn in Richmond. Wie zijn de favorieten?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Titelverdediger BMC wordt de grootste favoriet genoemd, maar  mist wel twee belangrijke mannen. Tejay van Gadereren heeft een blessure en Peter Velits is niet in topvorm. Desondanks komt de wielerploeg met een sterke selectie, met ondermeer Rohan Dennis (winnaar van de proloog van de Tour de France in Utrecht), Silvan Dillier Stefan Küng, Daniel Oss, Taylor Phinney en Manuel Quinziato.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
2015-09-18 15:39:20 epa04937636 A team BMC Switzerland technician oils the chain of a bike on the eve of the 2015 UCI Road World Championships in downtown Richmond, Virginia, USA, 18 September 2015. The 2015 UCI Road World Championships run 19-27 September and features 12 Championship races for Elite Men and Women, Under 23 Men and Junior Men and Women. EPA/SHAWN THEW
De voorbereidingen zijn in volle gang bij BMC

Ook het Belgische Etixx-QuickStep is favoriet voor de ploegentijdrit. De ploeg won de eerste twee edities en bestaat uit erkende hardrijders: Tony Martin, Tom Boonen, Niki Terpstra, Rigoberto Uran en Michal Kwiatkowski. Vorig jaar werden ze derde, maar dit jaar heeft de ploeg nog weinig aansprekende resultaten neergezet.

Kanshebbers
Tinkoff-Saxo en Movistar worden ook tot de kanshebbers gerekend. Movistar heeft de beschikking over Jon Izaguirre Intxausti, Jasha Sutterlin, Alex Dowsett, Jonathan Castroviejo, Adriano Malori, Andrey Amador. Bij Tinkoff-Saxo zijn Michael Rogers en Peter Sagan belangrijke namen naast Maciej Bodnar, Christopher Juul-Jensen, Manuele Boaro en Michael Valgren.

2015-09-19 10:37:31 epa04939483 Etixx-Quick Step team in action during the Team Time Trial training session of the 2015 UCI Road World Championships in Richmond, Virginia, USA, 19 September 2015. The 2015 UCI Road World Championships run from 19 to 27 September. EPA/SHAWN THEW
Etixx-Quick Step tijdens hun training voor het WK Wielrennen

In 2012 werd het Australische Orica-GreenEDGE derde, om daarna twee keer als tweede te eindigen. In de Giro wonnen ze dit jaar de ploegentijdrit. Jens Mouris is de enige Nederlander die met Orica meerijdt. Verder bestaat de ploeg uit Sam Bewley, Luke Durbridge, Michael Hepburn, Michael Matthews en Svein Tuft.

Schaafwonden
Team Sky heeft geen geluk. Tijdens de voorbereidingen zijn drie van de zes renners zaterdag hard onderuit gegaan. Bij een snelheid van zo’n 60 kilometer per uur smakten Danny Pate, Elia Viviani en Luke Rowe op het asfalt met flinke schaafwonden als resultaat. Ook het feit dat Porte, Froome en Thomas de ploegentijdrit aan zich voorbij laten gaan, vermindert hun kansen op winst verder.

Team Sky tijdens een eerdere training

Liefhebbers van Tom Dumoulin zetten hun geld op Giant-Alpecin. Ondanks dat hij nog moe is van de Ronde van Spanje, is hij van mening dat hij de ploegentijdrit niet kan overslaan. Ook Nederlander Ramon Sinkeldam is opgenomen in de formatie die zondag start. Volgens coach Aike Visbeek zijn de renners gebrand op goed resultaat. De andere renners in de ploeg van Giant-Alpecin zijn de Duitser Nikias Arndt, De Amerikaan Chad Haga, de Zweed Tobias Ludvigsson en de Oostenrijker Georg Preidler.

Grote verrassing
Het Nederlandse LottoNL-Jumbo bestaat uit teamleden die grote stappen hebben gemaakt in de tijdritten. Indien ze hun krachten goed weten te bundelen, dan kan de Nederlandse ploeg zomaar de grote verrassing van het WK zijn. Voor LottoNL starten Robert Gesink, Wilco Kelderman, Maarten Tjallingii, Tom Leezer, Jos van Emden en Sep Vanmarcke.

De race start om 19.30 uur Nederlandse tijd. Daarvoor rijden de vrouwen de ploegentijdrit, zij starten om 17.30 uur.