Spring naar de content

Hoe Volkert van der G. zijn mediaverbod welbewust schond

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., heeft na zijn voorwaardelijke vrijlating eerder dit jaar, het mediaverbod geschonden dat hem was opgelegd, zonder overleg met de reclassering. Dat stelde gisterenavond Brandpunt Reporter gisteravond. In de uitzending vertelde eveneens Van der G. hoe hij onder zijn locatieverbod in Rotterdam en Den Haag uitkwam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Vincent Verweij werkte in het geheim een half jaar aan de documentaire. Met verborgen camera’s en opname-apparatuur werd Van der G. na zijn vrijlating gevolgd. Uit twee gesprekken, waarvan een op een terras in Utrecht, bleek hoe Van der G. een belangrijke voorwaarde van zijn vrijlating brak, aldus Brandpunt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Van der G. kwam eerder dit jaar vervroegd vrij. Hij zat twaalf jaar uit van de achttien jaar lange gevangenisstraf waartoe hij was veroordeeld. De voorwaarden: het dragen van een enkelband, een meldplicht bij de reclassering, een locatieverbod, begeleiding door een psycholoog of psychiater en een verbod op contact met de nabestaanden van Fortuyn en de media. Dat laatste verbod zou hij hebben geschonden, door zijn advocaat Stijn Franken contact op te laten nemen met paparazzifotograaf Ferry de Kok voor een geënsceneerde fotoserie, die later werd afgedrukt in De Telegraaf – aldus van der G.

Hierover zegt Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen: “Ik heb geen kennis van de exacte omstandigheden waaronder de foto in 2014 aan ons door een freelancer is aangeboden. Het ging De Telegraaf destijds om de nieuwswaarde van de foto, en die is evident”.

Van der G. vertelt ook hoe hij tijdens zijn proeftijd bezoekjes aflegde aan Den Haag en Rotterdam, steden waartoe de toegang hem later ontzegd zou worden door de rechter. Door deze probleemloze bezoeken in het verleden, wist Van der G. alsnog onder het locatieverbod in deze steden uit te komen.

De beelden van Brandpunt werden voorgelegd aan een drietal deskundigen, waaronder oud-LPF-voorzitter Mat Herben, die constateert dat de moordenaar van LPF-oprichter Pim Fortuyn hier een lange neus maakt naar de reclassering en het OM. “Hij zegt: ik heb het toch maar mooi geflikt en zit in het zonnetje te genieten van mijn tomatensap.

De aflevering van Brandpunt Reporter ziet u hier terug.