Spring naar de content

ABN Amro grote winnaar én verliezer in de Dezima-deal

In de euforie rondom de verkoop van het Nederlandse biotechbedrijf Dezima de vorige week bleef een ding tot nu toe onderbelicht: de prominente rol van ABN Amro. De staatsbank die zich opmaakt voor een beursrentree is zowel de grote winnaar als verliezer van deze transactie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

Eerst het goede nieuws – de bank is per slot van rekening nog steeds van u en van mij. Als alles volgens het meest gunstige scenario verloopt en koper Amgen legt uiteindelijk de toegezegde 1,37 miljard euro (1,55 miljard dollar) (!) op tafel, dan kan ABN Amro op termijn een kleine 177 miljoen euro (200 miljoen dollar) binnenslepen. Zelf houdt de bank het voorzichtig op ongeveer 88,40 miljoen euro (100 miljoen dollar). “Een mooi bedrag,” aldus Willem Brunia, financieel directeur van ABN Amro Participaties, tegenover HP/De Tijd.

Brunia heeft gelijk. Dat hád echter ook vier keer zoveel kunnen zijn.

Hoe dat zit? Het in Naarden gevestigde Dezima, vernoemd naar de voormalige Nederlandse handelspost in het Japanse Nagasaki en het decor van De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet, de prachtige historische roman van David Mitchell, is eigendom van drie investeringsmaatschappijen. De meerderheid van de aandelen is in handen van Forbion Capital Partners. Deze in biotechnologie gespecialiseerde verstrekker van durfkapitaal is in 2007 ontsproten uit ABN Amro Capital, de participatiemaatschappij van de bank. Een strategische keuze, zo motiveerde ABN Amro, destijds nog onder leiding van Rijkman Groenink, dit besluit om afscheid te nemen van de belangen in veelbelovende biotechbedrijven.

Achteraf gezien was dit bepaald geen gelukkige keuze. Crucell, in 2011 verkocht voor 1,75 miljard dollar aan Johnson & Johnson, Biovex, een paar jaar later overgenomen door Amgen voor een bedrag dat kan oplopen tot 1 miljard dollar: Forbion maakte de afgelopen jaren de ene na de andere klapper.

Bij ABN Amro Participaties, het gedecimeerde ABN Amro Capital, zag men het allemaal met lede ogen aan. Temeer omdat de bank in 2007 niet helemaal afstand had genomen van de biotech-start ups. ABN Amro Capital bleef voor 25 procent meedoen in Forbion. Zo was de club indirect ook mede-eigenaar van Crucell en Brovex. Met de nadruk op was: bij de overname van ABN Amro in 2007 werden deze participaties verdeeld over RBS, Fortis en Banco Santander, de nieuwe eigenaren.

Bij Dezima heeft ABN Amro meer geluk. Dezima, door Amgen opgeslokt vanwege zijn veelbelovende cholesterolverlager, bestaat nog maar sinds 2011. Forbion investeerde in Dezima via zijn tweede investeringsfonds. Daarin had ABN Amro Participaties nog wel een belang van 25 procent.

Lucky ABN Amro, lucky us!