Spring naar de content

Gezond zijn: het mag wat kosten

Wie in de cijfers over zorg duikt, komt een mer à boire aan gegevens tegen. We worden gezonder oud en zijn toch minder gelukkig, en pas vanaf hoogbejaarde leeftijd word je onbetaalbaar qua kosten. De Feitenfirma zet wat relevant is op een rijtje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans van Brussel

In 2013 gaven we in Nederland 94,2 miljard euro uit aan gezondheids- en welzijnszorg. Er was sprake van de laagste groei van deze kosten in jaren. Dat moest ook wel want we worden steeds ouder en we verwachten steeds meer van de laatste jaren van ons leven.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt een zogeheten bevolkingspiramide om de leeftijdsopbouw van de Nederlandse bevolking in kaart te brengen. Die maakt het volgende duidelijk: steeds meer Nederlanders – de babyboomers – komen in de levensfase waarin de gemiddelde kosten van gezondheidszorg steeds hoger worden. Relatief steeds minder Nederlanders vallen in de goedkopere jongere categorie. Het fenomeen van de vergrijzing. Omdat we te maken hebben met een enorme verschuiving in de gemiddelde leeftijd van onze bevolking, zijn de daarmee gemoeide kosten van de gezondheidszorg al jaren een flink hoofdpijndossier. Toch is er ook sprake van heel wat mythevorming. De bekendste daarvan is dat de kosten van gezondheidszorg in het laatste – of de laatste – levensjaren tot extreme hoogte groeien.
Ook doet zich het statistische fenomeen voor dat wij er maar niet in slagen om op de laatste dag van het jaar te sterven. Er sterven per jaar zo’n 140.000 mensen in Nederland. Samenhangend met de weersomstandigheden per jaar is er
sprake van pieken. Zo lag het aantal sterfgevallen in het 1e kwartaal van 2012 bijvoorbeeld op 37.800, terwijl er in het tweede kwartaal een aantal van 32.600 was. Dat eerste kwartaal in een jaar is steevast ook de periode van griepgolven, reden voor velen om vanaf je vijftigste te opte- ren voor de gratis griepprik.
Waar statistieken meestal kunnen uitgaan van personen die er het hele jaar zijn, is dat niet het geval als het gaat om stervende ouderen. De kosten die met het overlijden en de voorafgaande geïntensiveerde zorg gepaard gaan, komen in een piek van weken of een paar maanden. Die kosten zijn dus wel hoog, maar worden uitgedrukt als gemaakt in een heel jaar.

Het gehele artikel van Hans van Brussel leest u hier op Blendle. U kunt hier het hele tijdschrift inzien, of hier een voordelig (proef)abonnement afsluiten.

Onderwerpen