Spring naar de content

Fotoserie: fotograaf legt zijn depressie vast in reeks indringende zelfportretten

Fotograaf Edward Honaker (21) uit San Diego kreeg twee jaar geleden te horen dat hij depressief is en aan een angststoornis lijdt. Om zijn persoonlijke ervaring met deze mentale ziekte te documenteren, richtte hij de camera eens naar zichzelf. Het resultaat is een indringende kijk in de ziel van iemand die depressief is: de zelfportretten zijn zwart-wit, zijn gezicht is vervaagd; hij is letterlijk nog maar een schim van wie hij was.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

In een interview met The Huffington Post beschrijft Honaker deze periode als een tijd waarin hij in oorlog was met zijn eigen brein. “Ze zeggen weleens: ‘wij zijn ons brein’, maar als je op een gegeven moment niet meer bent zoals je brein dan is dat eng.” Door zichzelf tijdens zijn depressie te fotograferen vond hij een manier om met deze ziekte om te gaan. En dat niet alleen: hij hoopt ook dat de fotoserie aanzet tot het meer bespreekbaar maken van depressiviteit, en het er mensen bewust van maakt dat je een depressie – zowel bij jezelf als bij iemand uit je omgeving – niet mag bagatalisseren. Depressiviteit is de kanker van de ziel en kan, zeker als je blijft ontkennen dat het een ziekte is, leiden tot de dood.

Honaker geeft in het interview nog een wijze les aan eenieder van ons mee: “Wees aardig voor elkaar, en veroordeel niemand om wat hij of zij doet. Je weet nooit wat een ander doormaakt.”

Meer werk van Edward Honaker vindt u hier.

awereness-raising-depression-self-portraits-edward-honaker-3awereness-raising-depression-self-portraits-edward-honaker-5awereness-raising-depression-self-portraits-edward-honaker-7awereness-raising-depression-self-portraits-edward-honaker-8awereness-raising-depression-self-portraits-edward-honaker-9awereness-raising-depression-self-portraits-edward-honaker-10awereness-raising-depression-self-portraits-edward-honaker-11awereness-raising-depression-self-portraits-edward-honaker-12awereness-raising-depression-self-portraits-edward-honaker-13awereness-raising-depression-self-portraits-edward-honaker-14awereness-raising-depression-self-portraits-edward-honaker-21 (1)awereness-raising-depression-self-portraits-edward-honaker-15awereness-raising-depression-self-portraits-edward-honaker-61 (1)