Spring naar de content

Cultuuragenda: het Nederlands Film Festival, Fritzi Harmsen van Beek & Munch: Van Gogh

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week:het Nederlands Film Festival in Utrecht, een ode aan schrijfster/dichteres/tekenares Fritz Harmsen van Beek in het Letterkundig Museum in Den Haag en de tentoonstelling Munch: Van Gogh in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Nederlands Film Festival
Traditiegetrouw staat de laatste week van september in het teken van het Nederlands Film Festival. Op zo’n twintig locaties in de binnenstad van Utrecht wordt tot en met 2 oktober stilgestaan bij de Nederlandse filmkunst. Beroemd is het Gala van de Nederlandse film, waar jaarlijks de belangrijkste filmprijzen – de Gouden Kalveren – worden uitgereikt. Maar dat besloten feestje waar filmmakers elkaar feliciteren is natuurlijk geen reden om het festival te bezoeken – het draait om de films. Enkele tips voor dit weekend: De Grote Zwaen (volgens de omschrijving een ‘zwart-humoristische midaadfilm over een Amsterdamse schrijver die het mikpunt wordt van een klopjacht’), de documentaire De Zero Revolutie en natuurlijk de openingsfilm van dit jaar: J. Kessels, met in de hoofdrol Fedja van Huêt en Frank Lammers.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 23 september tot en met 2 oktober 2015, in de binnenstad van Utrecht. Meer informatie, bijvoorbeeld over het programma, vindt u hier.

Fritzi Harmsen van Beek
Niet bij iedereen zal de naam van schrijfster/dichteres/tekenares Fritzi Harmsen van Beek (1927 – 2009) een belletje doen rinkelen. Maar dat ze een van de meest gelezen dichteressen van de twintigste eeuw is, in de jaren vijftig samen met haar toenmalige echtgenoot Remco Campert de spil was van kunstenaarskolonie op het gekraakte landgoed Jagtlust en een begenadigd illustratrice was, staat vast. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek Stoeten ritseldingen, waarin haar beeldend werk onder de loep wordt genomen, organiseert het Letterkundig Museum in Den Haag een bescheiden tentoonstelling over haar werk en leven. De tentoonstelling valt in een reeks kortlopende actuele tentoonstellingen – waaronder ook deze tentoonstelling over de onlangs overleden schrijver Joost Zwagerman valt – dus wacht niet te lang met een bezoek.

Een ode aan Fritzi Harmsen van Beek. Vrijdag 23 september 2015, Letterkundig Museum in Den Haag. Aanvang: 17.00 uur. Meer informatie vindt u hier.

Munch: Van Gogh
In het Van Gogh Museum in Amsterdam opent vrijdag 25 september de tentoonstelling Munch: Van Gogh. In deze tentoonstelling staan de paralellen tussen kunstenaars Edvard Munch (1863 – 1944) en Vincent van Gogh (1853 – 1890) centraal. Niet alleen hun werk is aan elkaar verwant, ook hun visie op het leven en het kunstenaarsschap hebben duidelijke overeenkomsten. Onder de meer dan honderd geëxposeerde werken zijn onder meer de wereldberoemde – en bijna nooit in bruikleen gegeven – schilderijen De schreeuw van Munch en Sterrennacht boven de Rhône van Van Gogh te zien. De tentoonstelling loopt tot en met 16 januari 2016.

De tentoonstelling ‘Munch: Van Gogh’ is van 25 september 2015 tot en met 16 januari 2016 te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.