Spring naar de content

Hoe de supporters tegen de verwende nesten van ADO protesteren

Een blamage, een wanprestatie en een schande. Zomaar wat reacties op het dramatische verlies van ADO Den Haag dinsdag tegen de amateurs van SC Genemuiden in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi. De trainer ergert zich groen en geel, straft zijn selectie en ontneemt hen een vrije dag. En nu gaan zelfs de supporters in protest.  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Het had tegen de huidige nummer vier in de hoofdklasse C een eitje moeten zijn voor de Haagse eredivisionist. De ploeg van Henk Fraser dacht na de 37ste minuut de klus makkelijk geklaard te hebben, na de mooie doelpunten van Kenji Gorré en Mike Havenaar. Dacht ja. In de 42ste minuut scoorde echter Anne van der Kolk de 1-2 en vlak na de rust trok de Genemuiden-aanvoerder de 2-2. Het bleef gelijk. In de verlenging komt SC Genemuiden, ondanks dat het met een man minder speelt, op 3-2  door een doelpunt van Jacco Riemens. In de laatste secondes van de extra tijd dwong Ludcinio Marengo nog wel een strafschoppenserie af, maar daarin werd ADO Den Haag uitgeschakeld omdat Gorré, Gianni Zuiverloon en Kevin Jansen faalden vanaf elf meter. De sensatie van de bekerronde is een feit.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
fraser-nederlaag-ado-een-blamage
Het gezicht van ADO-trainer Henk Fraser spreekt boekdelen

Straf
Hoe was dit mogelijk? “Het is een blamage, we moeten ons kapot schamen,” aldus Fraser na de wedstrijd. Hij excuseerde zich naar de supporters en strafte zijn selectie door op hun geplande vrije dag extra te trainen en naar de dramatische beelden van de wedstrijd te kijken.

Oké, verliezen van een mindere kan gebeuren. Dat overkomt de beste wel eens. Maar in dit specifieke geval zijn de ADO-supporters niet van plan het zomaar voorbij te laten gaan. Ze gaan in protest. Op hun Facebookpagina laten FCDH en FCDH Midden Noord weten zondag tegen Excelsior pas in de twaalfde minuut de tribunes te betreden (de sfeervakken N en O). “Wij, de twaalfde man, accepteren deze wanprestatie namelijk niet zolang de selectie geen 100% strijd, inzet en passie toont, hoeven zij dit ook niet van de tribunes te verwachten. Na deze twaalf minuten worden de spelers uiteraard weer gesteund. Een driepunter tegen Excelsior is namelijk een vereiste!”

Zondag 14.30u Excelsior at home. Via deze weg willen wij bezoekers van de Haaglanden Tribune informeren over de…

Posted by FCDH on dinsdag 22 september 2015


Verwende nesten

Die twaalf minuten kijken de supporters onder de tribune naar de wedstrijd, daar hangen ook tv-schermen. “Het is een ludieke actie”, vertelt een supporter desgevraagd. “Het verlies is te wijten aan tactische fouten en grotendeels aan gebrek aan inzet en de echte wil om te winnen. Je verwacht namelijk dat de selectie bestaat uit echte mannen en niet uit verwende nestjes die hun salaris toch wel ontvangen, ook bij een verloren wedstrijd. De manier waarop we de wedstrijd verliezen, stoort ons vooral. We hadden niet mogen verliezen van een hoofdklasser en al helemaal niet als je met 0-2 voorstaat. En dan ook nog in de verlenging tegen een man minder, dat maakt het er niet beter op.”

In goede en slechte tijden
“De seizoenstart was heel goed. De afgelopen wedstrijden verloren we wel, maar dat was dan tegen de huidige top vijf uit de eredivisie,” vervolgt de Hagenees. “Dit had gewoon niet gehoeven en daar maken we een statement tegen. We zijn in goede en slechte tijden supporter, dan mogen we van de onze jongens verwachten dat ze er ook voor ons zijn. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je als speler alleen met de borst vooruit voorop wil lopen als er wat te vieren valt. Ook  in slechte  tijden moeten ze voorop lopen, maar dan om het gras op te vreten om de nodige punten binnen te halen.”

Stilteprotest
Fansupport, de andere supportersgroep, heeft besloten hun ongenoegen op een andere manier te uiten. Zo houden de supporters uit vak G een stilteprotest gedurende de wedstrijd en wordt er gedurende de hele wedstrijd niet aangemoedigd of gejuicht. Fraser is op de hoogte van de acties van supporters en snapt hen volkomen. “Ik begrijp iedere vorm van irritatie en frustratie. Ik kan me dat zeker voorstellen.”

ADO Den Haag speelt zondag om 14.30 uur thuis tegen Excelsior. Naar verwachting blijft het qua sfeer erg rustaggg.

Overig programma eredivisie
Zaterdag
sc Heerenveen – Vitesse (18.30 uur)
FC Utrecht – SC Cambuur (18.30 uur)
Ajax – FC Groningen (19.45 uur)
PSV – NEC (20.45 uur)
AZ – Heracles Almelo (20.45 uur)

Zondag

De Graafschap – Willem II (12.30 uur)
Feyenoord – PEC Zwolle (14.30 uur)
FC Twente – Roda JC (16.45 uur)