Spring naar de content

Eredivisie: Bergkampiaanse Fischer, Heracles gestopt in Alkmaar en Kuijt weer belangrijk

Het mooie doelpunt van Viktor Fischer, Heracles Almelo wordt gestuit in Alkmaar en Kuijt is weer belangrijk. De verhalen van het afgelopen eredivisieweekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Fischer doet een Bergkampje
Met open mond liep Frank de Boer zaterdagavond richting zijn assistent Dennis Bergkamp. De coach van Ajax zag Viktor Fischer zijn ploeg met een prachtige goal in veilige haven loodsen tegen FC Groningen (2-0). “Bergiaans, uh Bergkiaans,” De Boer kwam er niet helemaal uit toen hij het doelpunt wilde omschrijven. “Bergkampiaans,” vulde NOS-commentator Frank Snoeks in. De coach knikte. “Als iets goed en mooi is, dan ga je de actie meestal vergelijken met spelers. En dan komt Bergkamp naar voren, want die heeft het vaak laten zien.” Dankzij de 2-0 zege in de Amsterdam ArenA verstevigde Ajax zijn koppositie.

Heracles gestopt
Dat laatste kwam deels doordat eerste achtervolger Heracles Almelo weer eens punten liet liggen. Na vijf overwinningen op rij, ging de verrassing van het seizoen onderuit tegen AZ. De Alkmaarders waren in het eigen AFAS Stadion heer en meester en scoorden via Markus Henriksen, Jeffrey Gouweleeuw en Muamer Tankovic drie prima treffers. Dat de wedstrijd in Alkmaar de eerste was die Heracles dit seizoen op natuurgras speelde, had volgens coach John Stegeman geen invloed op het resultaat. “Daar kan ik helemaal niets mee. Deze tegenstander was gewoon op alle fronten beter.”

Kuijt weer belangrijk
Dirk Kuijt was zondag tegen PEC Zwolle wederom belangrijk voor Feyenoord. Net zoals hij dat donderdag was met zijn twee goals in de gewonnen bekerwedstrijd tegen PEC. Zondag scoorde de aanvoerder na rust de eerste goal van de wedstrijd.

In de slotfase veroverde Kuijt de bal van op de middenlijn en leidde daarmee de aanval in waaruit Eljero Elia de eindstand bepaalde: 2-0 voor de Rotterdammers.

Kurto bewusteloos
In de doelpuntrijke wedstrijd tussen ADO Den Haag en Excelsior (3-3) moest Excelsior-doelman Filip Kurto op een brancard van het veld gehaald worden. Hij belandde bij een redding met zijn hoofd tegen de paal en bleef roerloos liggen. “Ik zag aan de gebaren van de spelers dat het helemaal mis was”, zei coach Fons Groenendijk. “Het kwam hard aan en het duurde even voor hij bij was. In zo’n geval hoop je uiteraard in eerste instantie dat het goed met hem gaat, dan staat voetbal even op de tweede plaats. Gelukkig is hij in goede handen.” De tweede doelman Tom Muyters maakte zijn debuut voor Excelsior.

Eerste winst FC Twente
En eindelijk was er in Enschede reden voor een feestje. FC Twente won het duel met Roda JC met 2-1, de eerste winst van dit seizoen. Jari Oosterwijk scoorde de eerste goal en dat werd gevierd bij zijn oude club:

Uitslagen zevende speelronde
sc Heerenveen – Vitesse 0-0
FC Utrecht – SC Cambuur 3-3
Ajax – FC Groningen 2-0
PSV – NEC 2-1
AZ – Heracles Almelo 3-1
De Graafschap – Willem II 2-2
Feyenoord – PEC Zwolle 2-0
ADO Den Haag – Excelsior 3-3
FC Twente – Roda JC 2-1