Spring naar de content

Waarom FC Barcelona niet uit de Spaanse competitie verbannen zal worden

Het zit FC Barcelona niet mee dit weekend. Eerst verliezen ze Messi voor twee maanden door een blessure, en vervolgens zijn er zondag ook nog de Catalaanse verkiezingen die slecht nieuws voor de club kunnen betekenen. Of valt het allemaal wel mee?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marieke ten Katen

De inwoners van Catalonië gaan zondag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De nationalistische partijen willen dat de Spaanse regio onafhankelijk wordt en als zij zondag de meerderheid halen, zoals de peilingen voorspellen, dan is een onafhankelijk Catalonië ineens een stap dichterbij. En daarmee ook de verbanning van de Catalaanse voetbalclubs FC Barcelona en Espanyol uit de Spaanse competitie en het Europees voetbal. Terwijl de fans van Barcelona regelmatig hun steun voor de onafhankelijkheidsstrijd kenbaar hebben gemaakt.

Javier Tebas, de president van de Spaanse voetbalorganisatie Liga de Fútbol Profesional (LFP), zei maandag dat de Spaanse competitie “een competitie wordt zonder Catalaanse clubs” als de regio onafhankelijk wordt. Simpelweg omdat ze niet meer bij Spanje horen, dus niet meer aan de nationale competitie mee kunnen doen. Bovendien hebben ze als onafhankelijke regio (nog) geen recht op een plek in het Europees voetbal. Iets dat vooral voor FC Barcelona dramatische gevolgen kan hebben.

Het belang van Barcelona
Waarschijnlijk zal dit in de praktijk wel meevallen. Want voor Barcelona is de Spaanse competitie belangrijk, maar Barcelona is ook belangrijk voor de Spaanse competitie. In de afgelopen tien seizoenen werd de Catalaanse club zes keer kampioen. Aartsrivaal Real Madrid won drie titels in die periode. Beide clubs zijn goed voor een groot deel van de inkomsten van de Liga, onder andere via tv-rechten en ticketverkoop.

Bovendien verliest de competitie aardig wat van haar charme, en dus van haar publiek, als deze titanenstrijd tussen de clubs ontbreekt en er bijvoorbeeld geen El Classico meer is. “We verliezen allemaal in het geval van een competitie zonder Catalaanse teams,” zei president Tebas hierover.

Verbanning is niet nodig
Een zich afscheidende regio betekent niet direct verbanning uit een competitie. Kijk maar naar AS Monaco in de Franse Ligue 1 en het uit Wales afkomstige Swansea City in de Engelse Premier League. Bovendien mogen clubs uit Andorra ook gewoon deelnemen aan de Spaanse competitie, via een aparte regeling.

De voetbalorganisatie LFP zegt dat ze de Catalaanse clubs uit de Primera División moeten verbannen, omdat er “volgens de regels geen buitenlandse clubs mogen meedoen”. Maar dat kan niet het probleem zijn, zegt Victor Matheson, professor sporteconomie aan de College of the Holy Cross in Massachusetts, tegen de International Business Times: “Ze zeggen dat de regels het verbieden. Maar zij zíjn de competitie! Herschrijf die regels dan.”

Eerst moet nog blijken of de Catalanen wel voor de nationalistische partijen stemmen zondag. En of ze dan vervolgens op een referendum ook daadwerkelijk voor onafhankelijkheid stemmen. Dat zou overigens ook nog een leuke bijkomstigheid kunnen opleveren: eens geen Spanje dat kampioen van Europa of van de wereld wordt, maar Catalonië.

Met Jordi Alba, Gerard Piqué, Francesc Fàbregas en Xavi Hernández in de basis. Josep Guardiola als coach. En dan wil Carles Puyol ook zijn voetbalschoenen nog wel uit het stof halen. Wij kunnen niet wachten.