Spring naar de content

WK wielrennen: is Niki Terpstra de opvolger van Joop Zoetemelk?

Joop Zoetemelk was op 1 september 1985 in het Italiaanse Giavera del Montello de laatste Nederlander die zich tot wereldkampioen wielrennen kroonde. Dertig jaar na dato snakt de wielerfan naar een opvolger. Zondag moet het in het Amerikaanse Richmond gebeuren. En het kan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het parcours
Het parcours in Richmond bevat enkele korte, maar steile klimmetjes en stroken met klinkers. Het peloton zit zondag liefst 259,2 kilometer op de fiets eer de eindstreep wordt bereikt. De lange rit is opgedeeld in zestien keer hetzelfde rondje van 16,2 kilometer. Alle klimmetjes zitten in de laatste vier kilometer van de lus. “Dit parcours biedt ons een beduidend betere kans dan de afgelopen jaren,” zei bondscoach Johan Lammerts over Nederlandse kansen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De ploeg
Op basis van de geleverde prestaties dit jaar, verschijnt de Nederlandse ploeg met negen renners aan de start. Een privilege dat acht andere landen is gegeven. De overige naties verschijnen met zes of minder renners aan de start. Lammerts selecteerde met Lars Boom, Tom Dumoulin, Jos van Emden, Robert Gesink, Sebastian Langeveld, Pim Ligthart, Bauke Mollema, Niki Terpstra en Dylan van Baarle een zeer sterk gezelschap van louter toprenners. “Ik heb er vertrouwen in dat dit team een uitstekende prestatie neer gaat zetten,” aldus de bondscoach.

De troeven
In eerste instantie is Terpstra door Lammerts aangewezen als kopman. Het parcours lijkt op het ranke lijf van de Nederlandse kampioen en winnaar van Parijs-Roubaix in 2014 geschreven. De Noord-Hollander toonde in de Vuelta aan goede benen te hebben en onderbrak de koers in Spanje vroegtijdig om zich optimaal voor te kunnen bereiden op het WK.

“Het is in ieder geval de bedoeling dat jullie mij tijdens de finale in de aanval gaan zien. Ik wil meedoen om de prijzen en ben pas tevreden als ik écht heb meegedaan,” zei de Noord-Hollander tegen Wielerflits. Mocht Terpstra zijn rol niet waar kunnen maken, dan heeft Boom in het verleden ook meerdere malen bewezen een rit als die van zondag aan te kunnen. Op voorhand werd ook Dumoulin gezien als mogelijke kanshebber, maar door zijn vermoeidheid en zitvlakblessure is een rol als luxeknecht waarschijnlijker voor de Limburger.

De concurrentie
Er is een lange opsomming te maken van mogelijke winnaars in Richmond. De Belgen leveren met Greg Van Avermaet en Philip Gilbert twee mannen die standaard boven aan de lijstjes van de kenners staan. Met Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez heeft Spanje eveneens twee belangrijke ijzers in het vuur. Voor Australië hopen Simon Gerrans en Michael Matthews hoge ogen te gooien. Ook titelverdediger Michael Kwiatkowski (Polen), Peter Sagan (Slowakije) en Zdenek Stybar (Tsjechië) behoren tot de kanshebbers.

De wegwedstrijd van het WK wielrennen begint zondag om 15.00 uur. De laatste kilometers zijn vanaf 20.10 uur live te zien op NPO 2.