Spring naar de content

Fotograaf Ferry de Kok verliest zaak om auteursrecht Volkert-foto

De schadevergoeding die fotograaf Ferry de Kok eiste van HP/De Tijd is afgewezen door de kantonrechter in Amsterdam. De Kok spande de zaak aan tegen HP/De Tijd, na publicatie van een foto van de voorpagina van De Telegraaf waarop de inmiddels beruchte foto van Volkert van der G. was afgedrukt. Eerder deze maand onthulde Brandpunt Reporter eveneens dat de foto’s van Van der G. geen resultaat waren van een spontane actie, maar van een vooropgezette fotosessie voor het kantoor van advocaat Stijn Franken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie
Via: Johannes Dolislager
Via: Johannes Dolislager

In het originele artikel dat verscheen op deze website, werd het maatschappelijk belang van de foto van De Koks foto bediscussieerd, al was destijds nog niet te bevroeden in welke mate de Volkert-foto’s het debat rondom de veroordeelde moordenaar van politicus Pim Fortuyn zou aanzwengelen. Eerder deze maand onthulde het KRO-NCRV-programma Brandpunt Reporter dat de foto, in tegenstelling tot wat De Kok op zijn persoonlijke Facebookpagina had beweerd, geen spontane actie was.

In zijn vonnis schrijft de kantonrechter: “Het citaatrecht is [echter] een zwaarwegend en diep geworteld recht dat een belangrijke bouwsteen is voor de vrijheid van meningsuiting. Voor de te maken afweging is het relevant dat HP/De Tijd een opinieblad is dat met het artikel verslag doet van een actuele en wezenlijke discussie over de spanning tussen het recht op vrijheid van meningsuiting en eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.” De rechter oordeelde dat het citaat in mei 2014 binnen de kaders van het citaatrecht viel.

Vorige week onthulde de voormalige advocaat van Volkert van der G., Stijn Franken, aan de Volkskrant dat de overheid hem inschakelde om de eerste foto van Van der G. te regisseren.

Tegelijkertijd meldt het televisieprogramma Argos dat er meerdere fotografen melding hebben gedaan bij de politie over bedreiging en mishandeling door de paparazzo-fotograaf, een voormalige bodyguard van onder meer zangers René Froger en Paul de Leeuw, en crimineel John Mieremet. Na de moord op laatstgenoemde werd De Kok freelancefotograaf onder de bedrijfsnaam I Shoot People. De Kok werd eveneens de vaste fotograaf van Willem Holleeder, na zijn vrijlating in 2012.

Beeld: De Telegraaf ©