Spring naar de content

Cultuuragenda: Alexander, Napoleon & Joséphine, Tokihiro Sato en Dolf Jansen

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine in de Hermitage in Amsterdam, kunst van de Japanse kunstenaar Tokihiro Sato in Galerie Piet Hein Eek in Eindhoven en cabaretier Dolf Jansen toert met zijn 'oudejaars' door het land.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Alexander, Napoleon & Joséphine
Nog heel even is-ie te zien: de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage in de Hermitage in Amsterdam. Tot en met 8 november 2015 toont het museum aan de Amstel diverse schilderijen, sculpturen, wapens, persoonlijke bezittingen en japonnen en uniformen van de grote drie heersers van het begin van de negentiende eeuw: Napoleon Bonaparte en zijn vrouw Joséphine, en zijn vriend (en vijand) tsaar Alexander I. Pièce de résistence is het dodenmasker van de kleine generaal, het allereerste afgietsel van zijn gezicht na zijn dood in 1821. Ook de omvangrijke kunstcollectie van Joséphine is een publiekstrekker. Onder andere werken van Potter, Van der Werff, Luini en Canova worden getoond. Als u de tentoonstelling in dit Napoleon-jaar nog niet heeft bezocht: u bent nog vijf weken in de gelegenheid.

De tentoonstelling 'Alexander, Napoleon & Joséphine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage' is nog tot en met 8 november 2015 te zien in De Hermitage in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Tokihiro Sato
Schilderen met licht. Dat is wat de Japanse fotograaf Tokihiro Sato (1957) doet. Tot en met 25 januari 2016 is in de galerie van ontwerper Piet Hein Eek (die zelf de komende jaren producten gaat ontwerpen voor IKEA, zo werd deze week bekend) in Eindhoven de expositie Tokihiro Sato: Gleaning Lights te zien. Sato staat bekend om zijn dromerige, surrealistische beelden. Hij gebruikt een grootformaat camera en een sluitertijd van één tot drie uur. Vervolgens beweegt hij zich door de ruimte met een zaklamp, of: als het licht is met een siegel om zonlicht te weerkaatsen, waarbij de bewegingen van het licht vastgelegd worden door de camera. Zijn werk is onder meer opgenomen in de collecties van musea als het Guggenheim in New York, The Art Institute of Chicago en het Museum of Contemporary Art in Los Angeles.

'Tokihiro Soto: Gleaning Lights', tot 25 januari 2016 te zien in Galerie Piet Hein Eek in Eindhoven. Meer informatie vindt u hier.

Tokihiro Sato Gleaning Lights Eindhoven

Dolf Jansen
Hoewel ons hoofd er door de mooie nazomer misschien nog niet helemaal naar staat, schuifelen we langzaam naar oudjaarsdag. En oudjaarsdag betekent: oliebollen, vuurwerk en natuurlijk de oudejaarsconference. De officiele oudejaarsconference wordt dit jaar verzorgd door Herman Finkers - maar alleen op televisie. Finkers kiest ervoor niet met 'de oudejaars' langs de theaters te trekken. Dolf Jansen doet dat met zijn officieuze oudejaarsconference Hardverwarmend wel. Op donderdag 1 oktober start hij met de try-outs in Theater 't Mozaiek in Wijchen, en trekt dan, tot en met oudjaarsdag, door het ganze land. Om alvast in de stemming te komen - u leest dit vast terwijl u op een zonnig terras een kop koffie drinkt - ziet u hieronder zijn oudejaarsconference van vorig jaar.

Dolf Jansen trekt van 1 oktober tot en met 31 december 2015 door het land met zijn oudejaarsconference 'Hardverwarmend.' Meer informatie en een speellijst vindt u hier.