Spring naar de content

Door de Syriër is de Eritreeër snel vergeten

Tegen wil en dank is de Syriër het symbool geworden van de huidige vluchtelingenstromen naar Europa. Weer een boot vol Syriërs, zal voor velen een haast automatische reactie zijn bij het zien van een foto van een rubberboot met migranten. Toch is de Syrische vluchtelingenstroom naar Nederland slechts deel van een groter geheel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Remco Rous

De Europese vluchtelingencrisis is inmiddels geen Europees vraagstuk meer. Woensdag nog werd er in New York door president Poetin en andere wereldleiders gesproken over een oplossing voor de onrusten in Syrië die hebben geleid tot een massale exodus. Rusland is inmiddels begonnen met bombardementen op IS-doelen, maar intussen hebben ruim 16 duizend Syrische asielzoekers asiel aangevraagd in Nederland, en ruim vier miljoen in andere Europese landen.

Je zou bijna vergeten dat Syriërs ‘slechts’ de helft uitmaken van de 36.000 asielzoekers die Nederland momenteel opvangt. Na Syrische asielzoekers vormen die uit Eritrea de grootste groep in Nederland.

De situatie in Eritrea is minstens zo erbarmelijk te noemen als die in Syrië. Geen oppositiepartijen, geen onafhankelijke media, religieuze vervolgingen en martelingen door de regering. Zelfs ervaren VN-onderzoekers schrokken van de situatie in het land. “We zien zelden een schending van de mensenrechten op een schaal die op dit moment te zien is in Eritrea,” zo werd duidelijk tijdens de publicatie van een VN-onderzoek.

Van de 4.348 Eritreeërs in Nederland zijn 1.212 alleenstaand en minderjarig. In Eritrea geldt een dienstplicht voor inwoners boven de 17 jaar. Veel inwoners willen voorkomen dat ze zelf of hun kinderen in het leger moeten dienen. Want eenmaal in het leger in Eritrea is de kans klein dat je eruit komt klein.

Naast het grote aantal vluchtelingen uit Eritrea biedt Nederland verder nog asiel aan bijna 3.000 Ethiopiërs, 1.767 mensen uit Irak en 1.243 uit Afghanistan. De stateloze asielzoekers laten we dan nog buiten beschouwing.

Joegoslavië
Als het de landen die ingrijpen in Syrië al lukt om de situatie daar te stabiliseren, betekent dat waarschijnlijk dat er minder vluchtelingen zullen zijn, zo concludeert minister Koenders. Minder ja, want cijfers van het CBS laten zien dat de vluchtelingenstroom de afgelopen jaren nooit helemaal opgedroogd is.

Een goed voorbeeld daarvan zijn de ruim 54.000 inwoners van een land uit voormalig Joegoslavië, die anno 2014 nog asiel aanvragen in een EU-land omdat er in hun eigen land nog spanningen zijn tussen bevolkingsgroepen. Vijftien jaar na het einde van de oorlog in die regio vormen deze asielzoekers een groep die net zo groot is als een tiende van het huidige aantal bootvluchtelingen in de EU.

Het herinnert ons er vooral aan dat vluchtelingen van alle tijden zijn.