Spring naar de content

Schrijver Frans Pointl (1933-2015): ‘Elke avond hoop ik weg te schuifelen in de eeuwigheid’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

In zijn woonplaats Amsterdam is donderdag schrijver Frans Pointl overleden. Dat meldt zijn uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Frans Pointl werd 82 jaar oud.

Pointl deed zijn intrede in de Nederlandse letteren in 1989 met de bestseller De kip die over de soep vloog. Zijn laatste boek schreef hij in 2013, het jaar waarin hij eveneens tachtig werd. Getergd door een zenuwaandoening sleet de rashypochonder zijn dagen in een verzorgingstehuis in Amsterdam, in afwachting van de dood. HP/De Tijd sprak hem destijds.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De titel van uw allerlaatste boek, ‘De laatste kamer’, verwijst naar de kamer waar u op dit moment woont. Het is uw laatste kamer. Een droef besef, lijkt me.
“Ach, er zijn zoveel mensen met een droef besef. Het is zoals het is.”

Dat klinkt nogal somber.
“Wat is somber? Het vermogen om gelukkig te zijn heb ik niet. Nooit gehad ook. En daarbij: ‘geluk’ is ook echt zo’n keukenmeidenwoord. Nee, geluk is iets voor anderen.”

Herinnert u zich uw eerste kamer nog?
“Dat was een kleine achterkamer in Heemstede. Als zesjarig jongetje lag ik daar graag op mijn bed, las in mijn lievelingsboek Bruintje Beer, een koele bries waaide door de balkondeuren naar binnen. In die kamer heerste rust, vrede, geborgenheid. Dat is in dat sterfhok waarin ik nu zit allemaal ver te zoeken.”

Is het werkelijk zo erg?
“Zoals ik in mijn boek al schrijf: elke avond voor het slapengaan hoop ik weg te schuifelen in de eeuwigheid. Op donkere momenten bloeit er wel eens een giftige bloem op in mijn hoofd: de bloem van suïcide. Maar ja, zelfmoord is makkelijker gedacht dan gedaan. Dat gaat niet met een paracetamolletje. Mij rest niets anders dan te wachten. Uitstel van executie, meer is het niet.”