Spring naar de content

Youp van ‘t Hek: ‘Ik ben uitgeschreeuwd’

Youp van ’t Hek, hoogste boom van het vaderlandse cabaret, is zachter dan mensen denken. Van kwelgeest van Buckler ontwikkelde hij zich tot Nederlands leukste neefje. Een gesprek over ijdelheid, bijgeloof en alleen zijn. ‘Ik ben van dat cabaretiertje meer een filosoferend meneertje geworden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

‘Ha, hier zit je.” Zijn dochter komt zijn Bergense stamcafé binnen. “Ik kwam even langs. Ik dacht: je bent vast boodschappen aan het doen.” Van ’t Hek (1954), fervent kluizenaar, is een boodschappen-fetisjist. Het breekt zijn dagen van opsluiting met krant, boeken, internet, poëzie van Szymborska en zijn voetbalplaatjesverzameling. En hij doet nog eens een ideetje op. “Als Albert Heijn gek gaat doen, dan weet ik dat.” Hij werkt aan Licht, zijn nieuwe voorstelling, tot aan juni 2016 zo goed als uitverkocht. Het is een maand voor aanvang en Van ’t Hek heeft nog niks. “Is altijd zo. Het belangrijkste nu is alleen zijn. Ik trek me terug in mijn huis in Bergen. Ik lees, denk, schrijf veel ’s nachts. Heerlijke periode. Ik geloof in discipline. Ik kan op twaalf Sail-bootjes dobberen op ’t IJ, schnabbelen. Doe ik allemaal niet.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Je bent al dertig jaar uitverkocht. Je leunt niet langzaamaan wat achterover?
“Juist niet. Ik vind het woord volhouden in mijn geval zo leuk. Het is bijna eng, dertig jaar volle zalen. Ik wil een mannetje blijven dat elke zaterdag gelezen wordt, over mijn column doe ik de hele vrijdag. Ik wil meedoen en ik wil dat een grote groep een behoorlijk goeie hekel aan me heeft.”

Waarom?
“Mijn vader zei: ‘Word geen middelmatige cabaretier. Het hoort erbij dat mensen een hekel aan je hebben.’ Ik lees tweets die men mij stuurt: kutcolumn, kutcabaretje. Dan ga ik kijken in zo’n tijdlijntje en denk ik: wat ben ik blij dat jij dat vindt.”

Wie is een middelmatige cabaretier?
“Ik ga geen namen noemen, want dat zou jij heel leuk vinden. Maar je ziet ze heel veel. Kijk maar naar showpanels, tv-spelletjes.”

Het gehele interview van Jojanneke van den Berge leest u hier op Blendle. U kunt hier het hele tijdschrift inzien, of hier een voordelig (proef)abonnement afsluiten.

Onderwerpen