Spring naar de content

Robben geblesseerd? Dan nemen we El Ghazi wel. Rare wereld

El Ghazi in Oranje, het moet niet gekker worden. Dat zullen velen in Eindhoven hebben gedacht en dat kun je hen niet kwalijk nemen. Zeker niet met de prutsende Anwar El Ghazi nog op het netvlies. De Ajaxrechtsbuiten bakte er donderdag niets van tegen de bescheiden hardlopers van Molde uit Noorwegen. En toch werd hij de volgende dag opgenomen in de selectie die het laatste restje nationale hoop overeind moet houden in de race naar het EK 2016. Ondanks zijn grillige spel, zijn gebrekkige ervaring en jonge leeftijd (20) mag hij Arjen Robben vervangen. Arjen geblesseerd? Nemen we Anwar. Rare wereld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Op zulke momenten kun je het in 040 horen brommen: altijd weer worden ‘zullie van 020’ voorgetrokken. “Daar gaan we weer,” sms-te een bevriende PSV’er mij. Er zit wat in. De cultuur, de omgangsvormen rond het Nederlands elftal zijn over de hele linie reeds langere tijd Ajaxminded. Al moet gezegd dat ze er in Eindhoven ook wel een sport van hebben gemaakt zich miskend te voelen, waar terugvechten beter was geweest. Dat werd precies veertig jaar geleden al duidelijk.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
1978-05-08 12:00:00 Sublieme actie van PSV-doelman Jan van Beveren tijdens de training maandagmiddag in Eindhoven ter voorbereiding op de Uefa Cup finale tegen Bastia. Als hij dinsdag zijn doel ook zo weet te verdedigen kan het nog een feest worden in Eindhoven.
PSV-doelman Jan van Beveren tijdens een training in 1978 vlak voor de UEFA Cup finale tegen Bastia.

In september en oktober 1975 kwam het tot een veel gememoreerde breuk tussen ‘Brabant’ en ‘Amsterdam’. Doelman Jan van Beveren en middenvelder Willy van der Kuijlen — PSV’ers van topklasse — werden als zeikerds weggezet omdat ze het gezag van Johan Cruijff niet wilden accepteren. Sinds het boek Klem!Jan van Beveren, vlinder in de zestien van Ruud Doevendans weten we dat Cruijff met zoveel woorden het vertrek van Van Beveren en Van der Kuijlen heeft geëist. De softe bondscoach George Knobel zwichtte. Nederland plaatste zich zonder Van Beveren en Van der Kuijlen voor het EK 1976 en maakte er daar een puinhoop van (rood voor Johan Neeskens en Wim van Hanegem in één wedstrijd).

Dominantie van Ajacieden
Met Cruijff is het altijd zo dat als je niet uitgesproken vóór hem bent, je tegen hem bent. En ‘Brabander’ Van Beveren vond zichzelf de Cruijff onder de keepers, waar zijn geboorte in Amsterdam — o, ironie — wellicht niet vreemd aan was. Van Beveren klaagde over de dominantie van (ex-)Ajacieden en daar had hij gelijk in. Maar met die tegendraadsheid benadeelde ‘de beste Nederlandse keeper ooit’ wel zijn eigen loopbaan. Het zou niet meer goedkomen tussen Oranje en Lange Jan.

Boeren vernederen
Grappig dat Ajax en PSV elkaar nu zondag treffen, net als veertig jaar geleden. In september 1975 won een getergd PSV met 6-2. Benieuwd wat de nieuwe Oranjeklant Anwar El Ghazi er van bakt in de Arena, waar de meesten maar één ding willen: de boeren vernederen.

Ieder weekend schrijft Auke Kok voor HP/De Tijd een column over sport.