Spring naar de content

Hoe we herinneringen vormen

Om herinneringen voor lange tijd in ons brein op te slaan, moeten we enkele genen onderdrukken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door EOS Wetenschap

Om de vorming van herinneringen te onderzoeken, joegen Zuid-Koreaanse wetenschappers een groep proefmuizen flink wat schrik aan. Ze dienden hun, steeds in dezelfde omstandigheden, een kleine elektrische schok toe. De muizen leerden op die manier om bang te worden voor die bepaalde setting, omdat ze verwachtten een schok te krijgen. Ze hadden met andere woorden een herinnering opgeslagen.

Vervolgens analyseerden onderzoeker Jun Cho en zijn collega’s van de Seoul National University de hippocampus van de muizen, én die van een groep muizen die geen training met elektrische schokken kreeg. De hippocampus is het gebied in de hersenen waar nieuwe herinneringen worden opgeslagen. Daarnaast voerden ze een DNA-analyse uit.

Bij de angstige muizen bleken, dertig minuten na de training, ruim honderd genen onderdrukt die dat bij de controlemuizen niet waren. Bijna de helft van die onderdrukte genen werd aangestuurd door de oestrogeenreceptor alfa (ESR1). In vervolgonderzoek keek Cho wat er gebeurde als hij ESR1 bij de muizen remde. De vorming van herinneringen bleek zwaar verstoord. De onderdrukking van genen speelt een sleutelrol bij de vorming van herinneringen, concluderen de onderzoekers in Science.

Beeld: Flickr | Joyce Kaes