Spring naar de content

Cultuuragenda: Mozart, de Annie M.G. Schmidt-wandeling & Keith Haring

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: Mozart in het Concertgebouw, een wandeling door het Amsterdam van Annie M.G. Schmidt en een tentoonstelling met werk van Keith Haring in de Kunsthal in Rotterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Mozart in het Concertgebouw
Oktober is Mozartmaand in het Concertgebouw in Amsterdam. Op zaterdag 10 oktober zingt Olga Zinovieva, onder begeleiding van het Bach Orchestra of The Netherlands, bekende aria’s van Mozart – waaronder de wereldberoemde aria van de Koningin van de Nacht uit Mozarts opera Die Zauberflöte. Het orkest vertolkt tijdens deze avond, op authentieke 18e-eeuwse instrumenten, Mozarts bekende Symfonie nr. 40. Een dag later, op zondag 11 oktober, speelt Amsterdam Sinfonietta Mozarts Sinfonia Concertante, een crossover van symfonie en soloconcert.

Naast de gloriërende viool is er de normaal wat verwaarloosde alt, Mozarts eigen favoriet. Op woensdag 14 oktober speelt het Orkest van de Achttiende eeuw de muzikale klucht Le nozze de figaro. Op zondag 25 oktober is de familievoorstelling Willem en Wolfgang (vanaf 6 jaar) te zien, waarin het verhaal van het piepjonge wonderkind Wolfgang op muzikale wijze wordt verteld. En tot slot voert het nederlands Philharmonisch orkest op zaterdag 31 oktober Symfonie nr. 41 uit – de beroemde laatste symfonie van Wolfgang Amadeus.

Meer informatie:
Zaterdag 10 oktober: Muziek van een wonderkind – Olga Zinovieva zingt Mozart
Zondag 11 oktober: 
Spannende dialogen: Amsterdam Sinfonietta speelt Mozart
Woensdag 14 oktober: Orkest van de Achttiende eeuw met Mozarts Figaro
Zondag 25 oktober: Familieconcert: Willem en Wolfgang
Zaterdag 31 oktober: Mozarts Symfonie nr. 41 door het Nederlands Philharmonisch Orkest

Annie M.G. Schmidtwandeling
Amsterdam speelde een belangrijke rol in het werk van schrijfster Annie M.G. Schmidt (1911 – 1995): Pension Hommeles stond er, Dikkertje Dap woonde er (Denk je dat de grond van Artis / als ik neerkom, heel erg hard is?) en Juffrouw Scholten is er ‘helemaal gesmolten op de Dam.’ En de lijst is nog veel langer: geen enkele stad werd door Schmidt zo liefdevol beschreven als onze hoofdstad – de stad waar ze het gros van haar leven heeft gewoond.

Kleinkunstkenner Daan Bartels neemt u mee door het Amsterdam van Annie M.G. Schmidt. Na de Ramses Shaffy- en Wim Sonneveld-wandeling is er nu de Annie M.G. Schmidt-wandeling. De tocht leidt langs de huizen waar de schepper van Minoes, Jip en Janneke en Ja zuster, nee zuster woonde, langs theaters waar haar musicals te zien waren en langs plekken die haar inspireerden. Onderweg vertelt Bartels het levensverhaal van de schrijfster, gekoppeld aan haar meest beroemde versjes en liedteksten. Let op: er zijn dit jaar nog slechts een paar plaatsen beschikbaar.

Voor de Annie M. G. Schmidtwandeling van zondag 11 oktober zijn nog plaatsen beschikbaar. Meer informatie over andere data vindt u hier.

Keith Haring – The Political Line
Keith Haring (1958 – 1990) geldt – hoewel zijn carrière door zijn vroege dood maar een decennium heeft geduurd – als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de tweede helft van de twintigste eeuw. Met zijn losse en cartoonachtige stijl ontketende de protegé van Andy Warhol een revolutie in de schilderkunst. De Kunsthal in Rotterdam toont tot en met 7 februari 2016 zo’n honderdtwintig werken van de Amerikaanse kunstenaar in de tentoonstelling: Keith Haring – The Political Line. In deze tentoonstelling over het leven en werk van Haring ligt de nadruk op zijn missie om door middel van kunst maatschappelijk misstanden aan de kaak te stellen: hij neemt in zijn werk stelling tegen de uitwassen van het kapitalisme en zet zich in voor nucleaire ontwapening, milieubescherming, de strijd tegen aids en gelijke rechten voor iedereen. Zaterdag 10 en zondag 11 oktober is er in het museum een Keith Haring-weekend, met rondleidingen, lezingen, workshops, muziek, street art, dans en ‘eighties fun‘ – zoals het museum het zelf omschrijft.

De tentoonstelling ‘Keith Haring – The Political Line’ is tot en met 7 februari 2016 te zien in de Kunsthal in Rotterdam. Meer informatie vindt u hier.