Spring naar de content

Komt cycloon Joaquin onze kant op?

Cycloon Joaquin ontstond eind september en teisterde de VS en de Caraïben. Momenteel trekt de cycloon naar Europa. Gaan wij daar iets van merken?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

De tropische cycloon Joaquin hield zich de voorbije week op ten noorden van de Bahama's en bereikte tijdelijk het stadium van categorie 3 – aanhoudende windsnelheden van 178 tot 209 kilometer per uur. Hoewel de orkaan nooit aan land ging, zorgden de regenzones voor recordhoeveelheden neerslag in de Amerikaanse staat South Carolina.

Intussen is Joaquin een orkaan van categorie 1 (aanhoudende windsnelheden van 119 tot 153 kilometer per uur), én hij lijkt op weg naar Europa. Onderstaande kaart van het Amerikaanse National Hurricane Center geeft aan dat de restanten van Joaquin vanaf zondag verwacht worden in de buurt van Ierland. De tropische cycloon is tegen dan afgezwakt tot een tropische storm.

Het Britse weermodel vertoont een soortgelijke voorspelling, al komt de storm volgens dat model tegen zondag net wat meer ten noordwesten van Ierland uit.

Het Europese weermodel toont een ander verhaal. Dat weermodel, alom bekend als het beste ter wereld, laat de tropische cycloon afzwakken tot een gewone depressie. Supercomputers berekenden dat die depressie zondag boven Portugal en Spanje hangt.

In alle berekeningen blijven Nederland en België gespaard van de restanten van Joaquin, dankzij de invloed van een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. Maar het blijft toch uitkijken. De geschiedenis heeft immers geleerd dat dergelijke restanten van tropische cyclonen vaak slecht worden herkend en voorspeld door de weermodellen.