Spring naar de content

2015, een prima jaar voor het Nederlandse wielrennen

Een week na de laatste klassieker, is het wielerseizoen na wat laatste stuiptrekkingen echt op zijn eind. Parijs-Tours is gereden – Trentin won -, de eerste editie van de Ronde van Abu Dhabi – Chavez won – zit erop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

In Abu Dhabi vieren de wielrenners zondagavond daarom een feestje. Tijdens het UCI Cycling Gala worden de winnaars van het seizoen in het zonnetje gezet. Tijd om de Nederlandse wielerbalans van 2015 op te maken.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Lange droogte bij LottoNL-Jumbo
Als nieuwbakken sponsoren van de enige Nederlands ploeg in de World Tour moesten Lotto en Jumbo lang wachten op de eerste overwinning van het seizoen. Pas op 2 mei zorgde Moreno Hofland er in de Ronde van Yorkshire voor dat LottoNL-Jumbo van de hatelijke nul afkwam. Niet veel later reed Steven Kruijswijk naar een mooie zevende plaats in de Giro. Er volgenden ook goede overwinningen voor onder andere Jos van Emden in de Eneco Tour en Bert-Jan Lindeman in de Vuelta.

Bert-Jan Lindeman bezorgde LottoNL-Jumbo de mooiste zege van het seizoen

De Tour onder de Dom
Hoewel er geen Nederlands succes te vieren was, leverde de start van de Tour de France een heus volksfeest op in Utrecht. Bij zowel de proloog door de stad als bij de eerste etappe, die de renners onder de Dom doorvoerde, was de publieke belangstelling enorm. Het was sowieso een prima editie van de Ronde van Frankrijk voor de Nederlanders. Geen ritzeges, maar met Robert Gesink (zesde) en Bouke Mollema (zevende) wel twee Nederlanders in de top-10. Wout Poels had daarnaast een groot aandeel in de eindzege van Chris Froome.

utrecht-geniet-na-van-tourstart
Het peloton onder de Domtoren in Utrecht

Iedereen fan van Tom
De man die tijdens de Ronde van Zwitserland al de tijdrit won en derde werd, en in de Tour de France als Superman de Belgische berm in vloog en zijn schouder brak, bezorgde de Nederlandse wielerfans begin september warme gevoelens én klamme handjes. Tom Dumoulin fietste tijdens de Ronde van Spanje weergaloos, won twee etappes, droeg meerdere dagen de rode trui en leek op weg naar de eindzege. De Vuelta duurde echter een bergetappe te lang voor de man uit Maastricht, die uiteindelijk zesde werd. Aan zijn heldenstatus deed dat geen afbreuk meer.

tomdumoulinzege_HP
Held van het land. Tom Dumoulin was weergaloos in Spanje

Alle peilen op Niki
Niki Terpstra toonde voor het zoveelste jaar op rij aan een van de sterkste renners in het peloton te zijn. De Noord-Hollander werd tweede in de Ronde van Vlaanderen, won de rondes van Qatar en Wallonië en kroonde zich voor de derde keer tot Nederlands kampioen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Terpstra door bondscoach Johan Lammerts werd gebombardeerd tot kopman tijdens het WK. De Nederlandse ploeg reed in Richmond zeer sterk, maar was niet opgewassen tegen de ontketende Peter Sagan.

NikiTerpstraEnecoHP
Niki Terpstra, voor de derde keer Nederlands kampioen

De modder in
Een prima jaar op het asfalt wordt afgesloten, in de modder begint het seizoen echter pas. De liefhebbers van mannen en vrouwen op een fiets genieten de komende periode wekelijks van het veldrijden. Met Lars van der Haar en Mathieu van der Poel (de nu nog geblesseerde wereldkampioen) heeft Nederland ook hier twee belangrijke ijzers in het vuur.