Spring naar de content

De beste CEO ter wereld is niet wie u denkt

Mark Zuckerberg, Tim Cook, Bill Gates – de bestuursvoorzitters van grote bedrijven kennen we wel. De CEO’s van kleine bedrijven staan vaak wat minder in de schijnwerpers. Het Amerikaanse tijdschrift Harvard Business Review stelt ieder jaar een lijst van de best presterende CEO’s ter wereld samen en de winnaar komt dit jaar uit Denemarken: Lars Rieben Sørensen van het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk. Opvallend is dat er geen enkele Nederlander in de lijst voorkomt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Harvard Business Review stelt de lijst samen op basis van de beste bestuursvoorzitters van de grote bedrijven. De pikorde is gebaseerd op onder meer de marktwaarde van het bedrijf. Het vakblad heeft dit dit jaar voor het eerst ook sociale betrokkenheid, de inzet voor het milieu en duurzaamheid meegerekend als criteria. Daardoor is de lijst opvallend anders dan vorig jaar.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Alles bij elkaar opgeteld komt Harvard Business Review dan uit bij Lars Rebien Sørensen, die aan het roer staat van het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk. Hij is al 33 jaar werkzaam bij de farmaceut en sinds 2000 is hij ook echt de baas. Hij heeft zijn eerste plaats deels te danken aan zijn enorme inzet voor het milieu. Zo vliegt de kersverse winnaar niet rond in privéjet. “Dat zou het signaal geven aan mijn werknemers dat mijn tijd waardevoller is dan die van hen,” vertelt hij aan Harvard Business Review. Novo Nordisk staat te boek als een transparant bedrijf.

Als de lijst louter zou zijn samengesteld op basis van omzetcijfers, wat tot dit jaar het geval was, dan zou Amazon-baas Jeff Bezos net als vorig jaar aan kop staan, gevolgd door eerdergenoemde namen uit Silicon Valley. Omdat Amazon op zijn zachtst gezegd heel slecht bezig is op het gebied van duurzaamheid, is Bezos dit jaar gezakt naar plaats 87. Wel staan er meer Europese CEO’s in de top-10 dit jaar. Nederlandse CEO’s komen helemaal niet voor in de lijst en een ander opmerkelijk feit is dat er in de hele lijst ook slechts twee vrouwen staan.

Dit zijn de tien beste CEO’s ter wereld:
1. Lars Rebien Sørensen, Novo Nordisk (Denemarken)
2. John Chambers, Cisco Systems (Verenigde Staten)
3. Pablo Isla, Inditex (Spanje)
4. Elmar Degenhart, Continental (Duitsland)
5. Martin Sorrell, WPP (Groot-Brittannië)
6. Stephen Luzco, Seagate Technology (Verenigde Staten)
7. Jon Fredrik Baksaas, Telenor (Noorwegen)
8. George Scangos, Biogen (Verenigde Staten)
9. Michael Wolf, Svedbank (Zweden)
10. Fujio Mitarai, Canon (Japan)

De volledige lijst is hier te vinden.