Cultuuragenda: Horst P. Horst, Medea & het Amsterdam Dance Event

Nick Muller 15 okt 2015 Cultuur

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: een tentoonstelling over het werk en leven van de Duitse modefotograaf Horst P. Horst, het toneelstuk Medea van Toneelgroep Amsterdam en het jaarlijkse Amsterdam Dance Event.

Horst P. Horst
De Duitse mode- en portretfotograaf Horst P. Horst (1906 – 1999) geldt als een van de belangrijkste fotografen van de twintigste eeuw. Als vaste fotograaf van Vogue fotografeerde hij creaties van vooraanstaande couturiers als Coco Chanel, portretteerde hij Hollywoodsterren als Marlène Dietrich en werkte hij samen met kunstenaars als Salvador Dalí. Zo bracht hij zestig jaar lang de wereld van mode, kunst, design en theater in beeld. Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam toont in de tentoonstelling Horst P. Horst | Photographer of style een weerslag van het werk van deze veelzijdige fotograaf. Het museum plaatst zijn iconische modefoto’s in een cultureel en historisch perspectief – waardoor we niet alleen een overzicht van zijn oeuvre zien, maar ook iets over de geschiedenis van kunst, mode en design in de twintigste eeuw te weten komen.

De tentoonstelling ‘Horst P. Horst | Photographer of Style’ is tot en met 10 januari 2016 te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Meer informatie vindt u hier.

1939-horst-p-horst-lipstick-vogue-1939
Coverfoto voor de Amerikaanse Vogue, 1 juli 1939. (Foto: Horst P. Horst)

Medea
Het verhaal van meer dan tweeduizend jaar oude treurspel Medea is bekend. Kort door de bocht: een vrouw, Medea genaamd, vermoordt haar twee kinderen om haar ex-geliefde Jason ondraaglijk veel verdriet aan te doen. De jonge Australische regisseur Simon Stone bewerkte het klassieke toneelstuk tot een eigentijdse tragedie. Op de website van Toneelgroep Amsterdam wordt het stuk als volgt samengevat: “De succesvolle laborante Anna (gespeeld door Marieke Heebink, die voor deze rol met een Theo d’Or werd onderscheiden) probeert haar leven na een gedwongen internering weer op de rails te krijgen. (-) Na een mislukte poging haar echtgenoot Lucas (gespeeld door Aus Greidanus jr.) te vergiftigen en haar herstel in de psychiatrie, is ze vastbesloten haar gezin weer bij elkaar te brengen. Al snel blijken haar verwachtingen niet te sporen met die van de mensen om haar heen. Alles wat haar dierbaar is, dreigt ze te verliezen: haar man, haar kinderen, haar carrière. De gedroomde wedergeboorte wordt een afdaling in de duistere krochten van haar geest.”

De voorstelling ‘Medea’ van Toneelgroep Amsterdam is van 15 tot en met 20 oktober te zien in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Amsterdam Dance Event
Van woensdag 14 tot en met zondag 18 oktober is Amsterdam weer in de ban van het grootste clubfestival ter wereld: het Amsterdam Dance Event. Meer dan tweeduizend dj’s strijken dan in onze hoofdstad neer om de meer dan 350.000 toegestroomde danceliefhebbers te dienen. Enkele hoogtepunten: het optreden van Martin Garrix in de Heineken Music Hall (15 oktober), het Amsterdam Music Festival (met optreden van onder meer diezelfde Martin Garrix, DJ Hardwell en Armin van Buuren) in de Amsterdam ArenA (16 en 17 oktober) en ontbijten in The Breakfast Club in De Melkweg (16, 17 en 18 oktober). Naast het muzikale programma is er ook een rijke randprogrammering: in fotomuseum FOAM is een tentoonstelling van visual artist Anne de Vries te bewonderen, in het Cinema Café draaien verschillende documentaires over de geschiedenis van elektronische muziek en in het Volkshotel zijn verschillende exposities te zien. Voor elk wat wils. Het volledige programma van het Amsterdam Dance Event vindt u hier.

Het Amsterdam Dance Event vindt van woensdag 14 oktober tot en met zondag 18 oktober plaats in Amsterdam. Meer informatie, bijvoorbeeld over de programmering, vindt u hier.

 

Reageer op artikel:
Cultuuragenda: Horst P. Horst, Medea & het Amsterdam Dance Event
Sluiten