Spring naar de content

Fotoserie: vervallen panden overwoekerd door onkruid

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Anne Nobels uit Vogelwaarde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Anne Nobels (Port Shepstone, 1993) studeert voor docent Beeldende Kunst en Vorming aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. In het te verschijnen boek New Photography 2016, waarin het werk van ‘up and coming‘ fotografen uit Nederland wordt getoond, zijn vier foto’s van haar opgenomen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Over haar werk
“Zeeën van onkruid en woekerende bramenstruiken. Doorbogen, vermoeide daken en verzakte muren met scheuren zo breed dat je er makkelijk enkele vingers tussen kunt steken. Deuren die nog maar aan een scharnier in de deurpost hangen en kapotte rolluiken die de ruimtes erachter doen verlangen naar licht. Het knarsende geluid van gebroken glas onder je voeten, gevangen in een muffe geur die heel wat doordringender is dan dat van een oud boek.”

“Dit zijn zomaar wat sfeerbeelden van de oude huizen die ik fotografeer voor mijn fotoserie Een verlangen naar licht. Het is verbazingwekkend hoe snel de natuur deze gebouwen in beslag neemt. De panden die ik fotografeer zijn dan misschien vergeten, maar niet volledig verlaten. Mijn voorgangers hebben hun sporen achtergelaten. Voor veel mensen zijn deze gebouwen een doorn in het oog. Ze vinden het niet passen in hun ideaalbeeld van een perfect verzorgde buurt. Maar mij trekt het juist aan. Ik heb me altijd afgevraagd wat zich bevind achter die dichtgetimmerde ramen en deuren. De huizen staan zo vervreemd in hun ‘normale’ omgeving, dat je je op de grens van werkelijkheid en fictie lijkt te begeven als je er naar binnen stapt.”

“De locaties die ik fotografeer tref ik aan zoals je ze ziet. Soms heb ik mezelf toegevoegd aan de ruimte en die beelden gemanipuleerd, maar dat is enkel om de mystieke schoonheid van deze plekken te benadrukken. De inspiratie haal ik overigens uit mijn dagelijks leven: enkele gefotografeerde locaties bevinden zich in een straal van vijf kilometer rond mijn huis.”

Meer werk van Anne Nobels vindt u hier.

Anne Nobels, een verlangen naar licht, afwachtend
Afwachtend
Anne Nobels, een verlangen naar licht, bladerend
Bladerend
Anne Nobels, een verlangen naar licht, indringend
Indringend
Anne Nobels, een verlangen naar licht, knarsend
Knarsend
Anne Nobels, een verlangen naar licht, oplichtend
Oplichtend
Anne Nobels, een verlangen naar licht, verhelderend
Verhelderend
Anne Nobels, een verlangen naar licht, verlangend
Verlangend
Anne Nobels, een verlangen naar licht, veroordelend
Veroordelend
Anne Nobels, een verlangen naar licht, wijkend
Wijkend
Anne Nobels, een verlangen naar licht, zwichtend
Zwichtend

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in HP/De Tijd Expo wilt tonen? Neem dan contact op.

Onderwerpen