Spring naar de content

Waar is de mentale begeleiding bij het Nederlands elftal?

De kranten staan er vol mee, tv-programma’s gevuld. Het wordt het grootste echec uit de historie genoemd. De slavernij? Opvang van asielzoekers? Nee, een voetballers miljonairs dat een paar potjes voetbal verliest. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Als je onze EK-poule met een computerprogramma zou simuleren zou het onmogelijk zijn je niet te plaatsen. En laat nu net steeds meer gebruik gemaakt worden van statistieken en hoogtechnologische analysemethodes in de voetballerij. Weg met het idee van de oud-voetballer die beweert dat je geen mening kunt hebben over hoe het is om aan de top te voetballen als je er zelf geen onderdeel van hebt uitgemaakt, het is tijd voor de ratio, big data!

Ik las recent dat, gezien zijn statistieken, Michiel Kramer nooit gehaald zou moeten worden door Feyenoord. Hij scoort alleen goals die min of meer op toeval gebaseerd zijn, creëert zelf niks. Toch doet de spits het best goed in Rotterdam en maakt hij zich snel populair door geen blad voor de mond te nemen en zich niet in een gemediatraind keurslijf te laten wringen. Trainen schijnt hij sowieso overgewaardeerd te vinden.

Het Engelse Brentford werkt wél met statistieken, nadat een klein Deens clubbie genaamd Midtjylland in hun Mini Mouse-competitie goede resultaten boekt volgens de methode. Wel ontsloeg Brentford de Nederlandse trainer van de club, Marinus Dijkhuizen, na een paar verloren potjes en een paar maanden. Daar moest ik om gniffelen, net als een heleboel andere sceptici die niet heilig geloven in de kracht van de getallen. Maar ik geloof ook niet dat alleen oud-topsporters een relevante mening kunnen hebben over hun sport, zoals de meeste ex-voetballers.

Wesley bij Linda
Waarom presteren spelers die volgens de statistieken (‘op papier’) heel goed zijn soms waardeloos? Bij het onvolprezen Linda’s Zomerweek vertelde Wesley Sneijder over hemzelf en zijn broertjes. Alle drie konden ze heel goed voetballen, Wesley was naar het schijnt niet eens het grootste talent van de drie. Het jongste broertje heeft een voorbeeld van hoe het kan eindigen als je er alles voor doet en mentaal sterk genoeg bent om de af- en verleidingen grotendeels te weerstaan was, en hoe het kon aflopen als je wat fysieke tegenslag combineert met zuipen, roken en vreten. Het was aan hem daar een keuze in te maken, sprak Wesley wijs. Het geeft in een notendop weer hoe dun de scheidslijn is tussen wereldtop en Jupiler League. Of WK-derde (met wat geluk) en EK-onwaardig (met wat pech).

Statistieken, talent, training, wedstrijdanalyses en de punt naar achter of naar voor: als het bij Oranje ergens fout is gegaan is het op het mentale vlak. Met dit spelersmateriaal zou men zich moeten kunnen plaatsen, ook al krijg je zo af en toe een ongelukkig doelpunt tegen en is Arjen Robben een aantal wedstrijden geblesseerd. Op de Wikipedia-pagina van het Nederlands elftal staat dat Danny Blind een indrukwekkende lijst van hulptroepen heeft, waaronder een inspanningsfysioloog, een conditie-/hersteltrainer, een fysio- en manueel therapeut, een masseur, een manager sportgeneeskunde, een orthopeed, een video-analist, een performance-analist, vijf scouts en drie materiaalmannen. Maar waar zijn de mentale coaches?